Науковці проаналізували роботу нейронів мозку за допомогою "Гаррі Поттера"

— 27 листопада 2014, 18:52

Читання цієї історії активувало в мозкові ті самі ділянки, якими ми користуємося, коли спостерігаємо за діями справжньої людини.

Результати, які отримали американські вчені з Університету Карнегі-Меллон, допоможуть у дослідженні таких розладів як дислексія та реабілітації після інсультів.

Про це повідомляє Associated Press із посиланням на PLos One.

Чимало науковців ретельно досліджували те, як мозок обробляє окремі слова або речення. Натомість читання історії вимагає від мозку одночасної роботи багатьох систем: розпізнавання літер, знання значень слів та граматики, запам’ятовування деталей відносин між персонажами та поворотів сюжету.

В експерименті взяли участь 8 дорослих людей. Вони лежали усередині "труби" апарату МРТ, а на екрані перед ними протягом 45 хвилин, слово за словом, з'являвся текст 9-го розділу "Гаррі Поттера". На кожне слово відводилося приблизно півсекунди.

Дослідники проаналізували результати сканування та об’єднали їх у комп’ютерну модель мозкової активності під час різних процесів читання.

"Уперше в історії нам вдалося таке здійснити, поки ви читаєте історію, спостерігати за тим, як відбувається нейронна активність у вашому мозку", - поділився керівник дослідження Том Мітчелл.

"Не просто де відбувається спалах активності нейронів, але й яка інформація кодується цими різними нейронами", - додав він.

З'ясувалося, що ділянка мозку, котра "обробляє" точку зору персонажа книги, використовується нами й для сприйняття намірів, які стоять за вчинками реальної людини. Ділянка ж, за допомогою якої ми візуально інтерпретуємо емоції іншої людини, задіяна і в сприйнятті емоцій книжкового героя, побачили вчені.

Реклама:

Головне сьогодні