Харчування для бійців АТО: поради лікаря

Харчування має важливе значення для здоров’я імунної системи, захисту від застуди, профілактики загострень хронічних захворювань та розвитку нових, пов’язаних із хронічним стресом. Особливо це стосується солдат, які нині перебувають у зоні бойових дій.

Аби тримати імунітет "у бойовій готовності", лікар-дієтолог Оксана Скиталінська дає поради щодо харчування і приготування їжі у цей непростий для організму період.

За словами лікаря, основою кишкового імунітету є кисломолочні бактерії.

Нездорове харчування, з великою кількістю солодощів (цукерки, солодке печиво), нездорових жирів (жирні консерви, салямі і т.д.) змінюють склад мікрофлори кишечника - зменшується кількість корисних бактерій та збільшується - хвороботворних. Це, в свою чергу, пригнічує виробництво особливого білка імуноглобуліну А, який активізує захисні сили кишечника та слизових оболонок.

Перевагу потрібно віддавати свіжим молочним продуктам, які пройшли мінімальну обробку, таким як кефір, ряжанка, простокваша, саморобний сир, йогурт (або вживати йогурти у капсулах).

Фото Іntvua.com

Оксана Скиталінська також зазначає, що білкова їжа - це будівельний матеріал для імунітету.

Білок потрібен для утворення імунних клітин, зміцнення м’язів, загоєння ран, відновлення організму. Перевагу слід надавати білкам тваринного походження, оскільки вони містять всі незамінні амінокислоти.

Джерела білку - це яйця (яєчний порошок у страви та випічку), молочні продукти (сухе молоко у страви та випічку), м’ясо, риба, соєві продукти, протеїнові батончики, горіхи.

Очищує організм від шкідливих речовин та стимулює перистальтику кишечника - клітковина (харчові волокна).

Джерела — висівки, каші (вівсяна, гречана), чорнослив, яблука, буряк.


Аби зняти запалення та покращити якість крові необхідно вживати омега-3 жири. Вони містяться у жирній морській рибі, морепродуктах, риб’ячому жирі у капсулах.

Активізують захисні сили організму вітаміни та антиоксиданти.

Хронічний стрес (втома, недосипання, холод, порушення режиму харчування, куріння і т.д) стимулює утворення вільних радикалів, які руйнують клітини організму, зокрема, імунні та порушують хід захисних реакцій.

-Вітамін С захищає від інфекції, стимулює утворення антитіл і підвищення імунітету. Джерела: настій та сироп із шипшини (1 склянка настою - це і профілактична, і лікувальна доза), цитрусові, квашена та свіжа капуста і тд.

-Вітаміни групи В позитивно впливають на нервову систему. Пригнічений стан нервової системи негативно відбивається на імунітеті. Джерела - каші, печиво з цільнозернового борошна, висівки, печінка, бобові та дріжджі.

-Вітамін Д - вітамін-антидепресант - утворюється із сонячного проміння та поступає з їжею. Джерела - печінка тріски, жирна морська риба (може бути в консервах), яйця, печінка.

-Каротиноїди, зокрема, бета-каротин - в організмі перетворюється на вітамін А, але, на відміну від нього, не накопичуються. Мають епітелізуючі та занозагоювальні властивості, корисні для бронхів, легенів.

Джерела - рослинні продукти жовтого, помаранчевого, червоного, зеленого кольорів - морква, курага, броколі, шпинат, шипшина, обліпиха.

Протизапальні, антиалергічні властивості та міцність кісток утворюється завдяки кальцію.

Джерела - насіння кунжуту (козинаки, мелене у кондитерських виробах і т.д), капуста, шпинат.

До продуктів із вираженими протизапальними, противирусними властивостями відносяться:

- Зелений (чорний) чай - знижує ризик запальних та вірусних захворювань, пригнічує розмноження вірусу грипу, відновлює сили, тонізує, сприяє концентрації уваги, має дезинфікуючу дію.

- Куркума та імбир - протизапальні, антибактеріальні, противірусні властивості. Ці продукти потрібно додавати у страви та напої.

- Ехінацея - запобігає інфекції, сприяє "ремонту" втомлених та ушкоджених клітин, має сильну противірусну дію (вірус грипу та вірус герпесу), посилює імунітет, зменшує запалення в організмі. Її варто вживати у вигляді настойки або сухої трави в сумішах для чаю.

- Ягоди бузини - оздоровлюють дихальну систему, мають противірусні властивості. Додавати в сухі трав’яні суміші для чаю.

- Мигдаль - зімає стрес, зміцнює імунну систему (1-2 жмені). Його потрібно додавати у випічку, каші.

- Часник має антибактеріальну та противірусну активність.

- Насіння льону - протизапальні, детоксикуючі властивості. Додавати у випічку, каші.

Фото depo.ua

Підвищити адаптаційні можливості організму - полівітаміни.

Оксана Скиталінська також радить при приготуванні їжі, в більшість страв та напоїв додавати порошок куркуми (на порцію - 1/4 чайної ложки) або імбиру.

Для випічки замість білого борошна потрібно використовувати суміш білого та цільнозернового, а також висівки тонкого помолу - пшеничні та вівсяні.

В батончики краще додавати сухе молоко, горіхи, мелене насіння льону, кунжуту, моркви, мигдалю, чорні родзинки, порошок із листя зеленого чаю.

Дуже важливим для здоров'я є вживання води. Коли організму її бракує, згущується кров, виникає ризик інсультів, інфарктів, запалень жовчного міхура та нирок. Чим більше води, тим краще з організму "вимиваються" токсичні речовини, а організм краще адаптується до умов, в яких він перебуває.

Реклама:

Головне сьогодні