Генетики довели: дітки більше татові, ніж мамині

— 4 березня 2015, 15:53

Ми успадковуємо однакову кількість генетичних мутацій від обох батьків. Проте "використовуємо" більше татів ДНК, кажуть науковці.

Про це пише The Daily Mail.

Генетичні мутації визначають те, якими ми є. І те, чи успадкували ми певні їхні варіанти від когось із батьків, дуже важливо, наприклад, для лікування таких недуг як рак, діабет, захворювання серця, шизофренія. Наприклад, якщо "хворий" ген дістався від матері, він може проявитися не так активно, як той, що передав батько.

Зі слів професора Фернандо Пардо-Мануеля де Вільєни з Медичної школи Університету Південної Кароліни, одержані результати відчиняють двері до нового дослідницького простору людської генетики.

Дослідники взяли для своїх експериментів мишок трьох різних порід, відповідно, з різним набором генів. Пращури гризунів навіть жили на різних континентах. Мишок схрестили таким чином, щоби отримати 9 різних типів мишенят. Коли тваринки вже з наступного покоління виросли, учені перевірили, скільки інформації від батька, а скільки від матері містить кожен із генів у мишачій ДНК.

"Тепер ми знаємо, що ссавці зчитують більше генетичної мінливості з батька. Тож уявіть, якщо певний тип мутації – поганий. Якщо він успадковується від матері, то ген не буде настільки виражений, як це було б, якби він був успадкований від батька. Отже, одна й та сама мутація матиме різні наслідки для хвороби залежно від того, успадкована вона від матері чи від батька", - підсумував професор де Вільєна.

Результати дослідження були надруковані в журналі Nature Genetics.

Реклама:

Головне сьогодні