Радить дієтолог: корисні напої у літню спеку

1214
11 червня 2015

Альтернатива їм - ягідно-фруктово-трав'яні настої, де зберігаються "живі" вітаміни, антиоксиданти, ефірні олії.

Про це "Українській правді. Життя" розповіла лікар-дієтолог Оксана Скиталінська.

За її словами, такі оздоровчо-зцілюючі напої дають енергію (цукор, фруктоза у складі), вітаміни (в основному С), фітохімічні антиоксиданти (каротиноїди, флавоноїди, фітонциди і тд), які протидіють процесам старіння на клітинному рівні, нормалізують холестериновий обмін, покращують настрій (аромат, зумовлений ефірними оліями), "промивають" організм (мають легкі сечогінні та жовчогінні властивості), освіжають колір обличчя.

Головні правила створення таких напоїв:

1. Не варити.
2. Фрукти, ягоди, листки (суниці, смородини і тд) помити.
3. Залити окропом і накрити кришкою - не лише варіння, але і повітря руйнують вітаміни і фітохімічні антиоксиданти.
4. Процідити, перелити у скляний або глиняний посуд, накрити і поставити в темне місте - на сонці також руйнуються вітаміни.
5. Повторно не розігрівати, готувати лише на 1 день.
6. Можна додати мед.

Напої можна робити з ягід (полуниці, малина, черешні тощо), фруктів (яблука, груші, цитрусові тощо), трав (цвіт і ягоди бузини, листя м'яти, кропиви, смородини, агрусу, суниць, пелюстки троянд тощо), овочей (буряк, морква) - для кольору.

Простий рецепт: ягоди, фрукти, листя, квіточки залийте окропом, накрийте кришкою, дайте настоятися і охолонути. Плоди та ягоди можна розрізати для кращого вивільнення корисних речовин.

"Українська правда. Життя"

powered by lun.ua