Тест

Колисанки для мозку: 7 порад для тих, кому буває важко заснути

Їх зібрало видання The Huffington Post.

Пускати мильні бульбашки

Звучить сміховинно, але якщо ви попускаєте бульбашки перед тим, як лягати в ліжко, то швидше заснете. Це підтверджує професор Медичної школи Університету Джона Хопкінса , невролог Рейчел Марі Е. Салас.

Із її слів, це хороша вправа для глибокого дихання, до того ж, дитячі пустощі допомагають розвантажити мозок він тривожних думок.

Якщо категорично не бажаєте пускати бульбашки, то просто сядьте в зручну позу, заплющте очі та протягом 3-15 хвилин рахуйте свої вдихи. Якщо все одно продовжуєте думати про щось інше, починайте рахувати спочатку. Дослідники з Непалу вважають, що щоденна кількахвилинна медитація здатна знизити кров'яний тиск, заспокоїти серцебиття, знизити рівень тривоги та поліпшити сон.

Відволікти мозок

Коли ви крутитеся з одного боку на другий, кличучи до себе сон, то лише додаєте собі стресу, тіло виробляє адреналін, і заснути стає ще важче, вважає психолог Джанет К. Кеннеді. Вона радить узяти хорошу книжку та відволіктися від думки про засинання, і тоді втома зробить свою справу.

Також допомагає такий собі самогіпноз, візуалізація якихось речей або дій.

Прибрати гучність

Тиха, заспокійлива музика не лише допомагає заснути, а й робить сон довшим та глибшим, стверджує психолог та автор книг про сон Джеймс Маас. Такий самий ефект має звук дощу або хвиль, що повільно накочуються на берег.[L]

Зробити вечірні фізичні вправи

Нещодавнє дослідження швейцарських вчених показало, що інтенсивні фізичні навантаження за 90 хвилин до того, як людина ляже в ліжко, знижують рівень кортизолу та помагають заснути.

Забути про годинник

Якщо ви вже вимкнули світло, в жодному разі не перевіряйте, котра година, навіть якщо прокинулися серед ночі. Інакше ви почнете думати про те, скільки годин вам лишилося, щоби поспати, і непокоїтися, попереджає президент Американської академії медицини сну Натаніель Ф. Уотсон.

Крім того, сон прожене підсвітка гаджетів, що показують час. Коли лягаєте спати, кладіть їх подалі.

Скласти список справ

Коли ви багато всього змушені тримати в голові, заблокувати тривожні думки вночі просто несила. Професор неврології Колумбійського університету Ендрю Дж. Вествуд радить більше записувати. Коли ви будете певні, що занотували все, що маєте завтра зробити, і нічого не забудете, мозок зможе спокійно "вимкнутися" на ніч.

Нагадаємо, вчені з'ясували, що хороший сон є запорукою гармонії в шлюбі. Між тим безсоння може виявитися сигналом тривоги, який надсилає нам організм при деяких небезпечних захворюваннях.