Може, у вас стрес? Сім несподіваних ознак

— 3 вересня 2015, 18:14

Буде незайвим проконсультуватися з лікарем, але не спішіть лякатися, коли з вами відбувається щось незвичне – це може бути сигналом організму про стрес.

Добірку з 7 незвичних ознак наводить The Huffington Post.

Ви чуєте звуки, яких не чують інші

Учені поки не можуть пояснити, як саме шум у вухах пов'язаний зі стресом, але зв'язок точно є. Як повідомляється в статті BMC Public Health, люди, котрі переживають через зміну роботи або готуються до звільнення, частіше чують шум (а іноді дзижчання, клацання, свист тощо) у вухах ніж ті, хто спокійний за своє професійне майбутнє.

Іншою можливою причиною може бути сірчана пробка або зумовлені віком проблеми зі слухом. Якщо таке повторюється часто, варто звернутися до отоларинголога.

Ви стали нерішучі та мовчазні на роботі

Стрес може зробити людину імпульсивнішою, а може й навпаки – позбавити її впевненості, і це проявиться в роботі, стверджує психолог Сюзан Еванс.

"Може статися так, що на зустріч, де зазвичай ви озвучуєте свою думку, не вагаючись, тепер ви відмовчуєтесь, бо не певні, що в тому, що ви скажете, є сенс", - каже вона.

Дослідження, результати якого надрукувало видання Neurocase, показало, що навіть після 30-хвилинного перегляду стресового фільму піддослідним стає важче виконувати завдання зі словами-асоціаціями.

Інша можлива причина – це депресія. Відчуття себе аутсайдером – це класичний симптом, який може супроводжуватися втратою цікавості до улюблених занять, відчуттям безнадії та змінами апетиту.

Ви захворюєте, варто лише комусь чхнути поряд

Стрес завдає удару по імунітету та знижує здатність організму протистояти хворобам. Дослідники встановили, що стресовані люди захворюють на застуду вдвічі частіше та хворіють тяжче.

Інша можлива причина – брак сну. Він теж заважає роботі імунної системи. Коли ви добре спите, не хвилюєтеся, але все одно часто хворієте, варто звернутися до лікаря.

У вас проблеми з походами в туалет "по-великому"

На думку доктора Девіда Шпігеля, директора Центру досліджень стресу та здоров'я Стенфордської школи медицини, у стані стресу організм може спрямовувати всю енергію на те, щоби вижили важливіші за кишковий тракт органи та системи – у результаті чого виходить закреп.

А пронос може бути реакцією на специфічну речовину CRF, яку вивільняє мозок під час стресу.[L]

Інші можливі причини: закреп може бути зумовлений браком у раціоні клітковини, а діарею викликають кишкові віруси, погана їжа та певні ліки.

Ви дивно поводитеся уві сні

Жахіття, ходіння уві сні та навіть споживання їжі, не прикидаючись, може бути викликане сильним стресом, вважає доктор Раджіта Сінха, керівник Йєльського центру дослідження стресу.

Вона згадує одного свого пацієнта, котрий під час робочих відряджень міг серед ночі встати, одягтися, вийти зі свого готельного номеру, поспілкуватися з людьми, а вранці нічого про це не пам’ятав.

Інші можливі причини – апное уві сні, ліки та, вкрай рідко, порушення роботи мозку. Варто спитати в лікаря.

Ви дуже тяжко переносите місячні (якщо ви – жінка, звісно)

Зі слів Сінхи, людина в стресі відчуває будь-який біль більш гостро. Тому й жінкам під час менструацій болить більше.

Одначе варто звернутися до гінеколога, щоби виключити ендометріоз, запалення, фіброзну пухлину тощо.

Ви відчуваєте оніміння та поколювання в руках

Для жінок є дуже характерним тримати всю напругу в шиї та плечах, зазначає доктор Холлі Філліпс, автор медичних статей NBC News. Таким чином перетискаються нервові волокна, і це дає відчуття оніміння та поколювання в руках.

"Ми щодня години проводимо, схилившись до комп'ютерів та смартфонів, а коли ми під час цього ще й у стресі, ми робимо м'язам ще гірше", - пояснює вона.

Але також такі відчуття можуть бути викликані синдромом каналу запястку, травмою, аутоімунними захворюваннями, діабетом, тож це досить серйозно – обов'язково зверніться до лікаря.

Нагадаємо, експерти нещодавно розказали, у який спосіб наше тіло може сигналізувати нам про нестачу вітамінів.

Реклама:

Головне сьогодні