Вчені змогли виростити тканини людського серця

— 18 березня 2016, 14:05

Такі досліди провела група дослідників з Массачусетського центрального госпіталю спільно з співробітниками Гарвардської медичної школи, пише видання EurekAlert! з посиланням на доповідь учених.

Зазначається, що це лише "початкові кроки до створення біоінженерних людських сердець за допомогою використання індукованих плюрипотентних стовбурових клітин (ІПСК) донорів".

Вчені змогли виростити у лабораторних умовах тканини людського серця

Клітини шкіри "перепрограмували" за допомогою факторів матричної РНК у клітини серцевого м'яза.

Далі з донорського органу видаляли клітини, які могли б викликати реакцію імунітету, а каркас, який залишився "заселяли" сумісними клітинами.

Після цього поверх каркасу виростили незрілі м'язові тканини, здатні до реакції на електричні імпульси і, відповідно, скорочення.

Один із вчених, які проводили дослідження, автор доповіді Жак Гуетте зазначає: "Створення функціональної серцевої тканини наразі має низку проблем. До них відносяться: забезпечення такої структури тканин, яка дасть змогу підтримувати серцеву функцію, та створення сприятливого середовища у якому клітини можуть заселитися, щоб сформувати зрілу тканину, здатну забезпечувати складні функцій серця".

На думку біоінженерів, у майбутньому такі дослідження дадуть змогу виростити повноцінні серця з клітин тих, хто стоїть у черзі на пересадку органа.

Реклама:

Головне сьогодні