Завзяті користувачі соцмереж можуть потрапити у пастку депресії – лікарі

— 25 березня 2016, 09:30

Дослідження, у якому взяли участь молоді люди віком від 19 до 32 років, виявило: ті, хто протягом тижня часто перевіряв соціальні мережі, мають сильнішу схильність до депресивних настроїв у 2,7 разу.

Автори експерименту опитали 1787 учасників, які користувались соцмережами в середньому 61 хвилину на день, відвідуючи свій аккаунт 30 разів на тиждень, повідомляє The Independent.

У чверті з них були високі показники депресії.

Директор Піттсбурзького центру дослідження медіа, технологій та здоров'я доктор Браян Прімак, який керував дослідженням, заявив: "Існує ймовірність, що люди, у яких вже спостерігаються симптоми депресії, починають користуватися соцмережами більше. Можливо, через те, що вони не мають достатньо енергії для безпосередніх соціальних стосунків".

Однак, за його словами, є кілька причин, чому спілкування у соцмедіа може призвести до депресивних думок.

Один з них – феномен, який так і називають – "депресія Facebook".

Фото Sarah Joy via Flickr

"Люди, залучені у простори соцмереж, відчувають, що їхнє життя не досягає ідеалізованого портрету, котрим інші люди намагаються відчайдушно поділитися", – розповідає лікар.

Однак він застерігає, що так людина потрапляє до замкненого кола: звертається до соцмереж за підтримкою, однак надмірна залученість лише поглиблює депресію.

Дослідження Медичної школи університету Піттсбурга охопило 11 найпопулярніших медіа-платформ: Facebook, YouTube, Twitter, Google Plus, Instagram, Snapchat, Reddit, Tumblr, Pinterest, Vine and LinkedIn.

Понад мільярд людей активно користуються Facebook щодня, у той час як Twitter приваблює 320 мільйонів користувачів щомісяця.

Ці дані занепокоїли Всесвітню організацію охорони здоров'я, що відобразилося у звіті організації за жовтень 2015 року. У ньому також вказано, що депресія є основною причиною недієздатності в усьому світі.

Фото Jason Howie/Flickr

Однак доктор Прімак вважає, що соціальні медіа можуть самі стати інструментом для боротьби з проблемою.

"Ми точно не будемо рекомендувати людям припинити використовувати соцмедіа. Це надзвичайно важлива частина життя сучасного суспільства, і у неї є корисні функції. Сподіваємося, що знання про потенційний емоційний ризик допоможе користувачам зробити правильний вибір про масштабність дружби із соцмережами і того, як їх саме використовувати", – кажуть співробітники університету.

Наостанок дослідники зазначають, що вони лише окреслили загальні тенденції, тож зовсім не обов’язково у кожного користувача Facebook буде депресія. І припускають, що деякі люди завдяки спілкуванню у мережі зможуть навпаки її позбутися.

Реклама:

Головне сьогодні