Українці обурені корупцією, але лише 1% повідомляє про неї – опитування

— 11 квітня 2016, 18:35

Про це свідчать дані опитування, проведеного міжнародною організацією PACT Inc. у жовтні 2014 – листопаді 2015 року, повідомляє прес-служба Transparency International.

Відповідь про покарання корупціонерів як передумова для позитивних змін посіла друге місце після зростання економіки.

Серед громадських активістів у покращення після справедливого покарання високопосадовців вірять 47%. А серед тих, хто не є активістом жодної організації – 38%.

При цьому 28% осіб повідомили про свою готовність брати участь боротьбі з корупцією.

Однак 70% опитаних особисто ніколи не повідомляли про корупцію, адже не знають, як це зробити.

Дослідження продемонструвало, що при загальному рівні обуреності корупцією українці не поспішають активно їй протидіяти.

Як свідчать результати опитування PACT Inc., за останні 12 місяців про корупцію до прокуратури чи поліції повідомляв лише 1% опитаних.

"16% людей зацікавлені повідомляти, а 6% — зацікавлені дізнатися, як це зробити. Також серед помічників у викритті корупції українці вбачають медіа – журналістам готові розказувати про корупцію 12% людей", — йдеться у результатах опитування.

"Причини такої пасивності не досліджувалися, але вони можуть бути пов’язані з небажанням людей вирішувати свої проблеми самостійно і відсутністю знань про свої права", — стверджують автори звіту.

Фото SergeyNivens/Depositphotos

Раніше Transparency International Україна в рамках кампанії "Вони б не мовчали" аналізувала повідомлення людей, які особисто зіткнулися з корупцією.

За даними організації, найбільше громадян бентежила корупція у навчальних закладах – про хабарі в інститутах повідомляли найчастіше. На другому місці за кількістю повідомлень виявилося оформлення документів на землю. Далі йшлося про побори в лікарнях, корупцію у військкоматах і зайві платежі при оформленні закордонних паспортів.

"Ті люди, які повідомляли про корупцію, оцінювали цей досвід по-різному: 27% каже, що повідомлення про корупцію дало позитивні зрушення, 26% вважає, що це зайняло багато часу, але хоча б щось змінилося. 26% вважає, ніякого результату не було, але в принципі бути соціально активним важливо", — зазначають правозахисники.

Кількість потенційно зацікавлених повідомляти про корупцію знизилась: 21% у вересні 2014 року, 28% у квітні 2015 і 22% в листопаді 2015 року.

Дослідники поцікавилися, що стримує громадян від активнішої участі в ініціативах. 25% відповіли, що не мають на це часу чи мотивації, а 20% не вірять, що їхня участь вплине на ситуацію. 20% опитаних не знають, в яких суспільних ініціативах можна взяти участь.

В опитуванні взяли участь 2 тисячі громадян України з усіх регіонів, крім окупованого Криму та Донбасу.

Реклама:

Головне сьогодні