У Британії розробляють нову технологію, здатну розпізнати хворобу до її появи

— 14 квітня 2016, 13:43

Лікарі просканують серця, кістки, артерії та жир 100 тисяч добровольців, щоб створити масштабну базу даних біобанку Великобританії, повідомляє Independent.

Вони вірять, що це "абсолютно нове вікно", котре дозволить ідентифікувати ранні ознаки появи деменції, хвороб серця, діабету, серцевих ударів, остеопорозу та артриту.

Це означає, що, ймовірно, вже за 10-15 років лікарі зможуть сканувати тіло пацієнта і знаходити проблемні ділянки, щоб запобігти появі хвороби вчасно.

Фото svedoliver/Depositphotos

Проект розпочав роботу 14 квітня, його вартість — 43 мільйони фунтів. Це урядова ініціатива, яку підтримали Wellcome Trust та Британська фундація серця.

Лікар Сара Маршалл, керівник клінічних досліджень у Wellcome Trust заявила: "Щодня ми дізнаємося щось нове про вплив генетики і стилю життя на розвиток і виникнення хвороб, однак ця додаткова частина пазлу — зображення фізичних змін у тілі, доки захворювання ще немає, дасть нам абсолютно нові перспективи і розуміння того, як запобігти їм та лікувати їх".

Початкове сканування організму 8 тисяч добровольців вже здійснили. Людям не розповідають про результати дослідження, лише якщо є загроза для їхнього здоров'я.

Вчені розповідають: на знімках людей із однаковою масою тіла можна буде, наприклад, побачити, як зайвий жир розташовується навколо органів, і яким саме він може загрожувати.

Проект Біобанк було засновано ще 2006 року, у ньому зібрано медичні дані 500 тисяч британців.

Реклама:

Головне сьогодні