У Кличка хочуть повернути корупційні схеми при закупівлі ліків

— 4 квітня 2016, 14:23

Рішення повернутися до обов’язкової вимоги надання гарантійних листів від виробників, всупереч запереченням громадських активістів, було прийняте комітетом конкурсних торгів КМДА.

"Вимога надання гарантійного листа від виробника є однією з найпоширеніших схем, які завжди існували під час закупівлі ліків за державні кошти в Україні", – стверджує юрист "Центру протидії корупції" Олена Щербан.

[L]"Фактично тоді лише ті дистриб’ютори, які мають антиконкуретні домовленості з виробниками і можуть зайти на тендер. Іншим такі листи просто не надають, і приймати участь у торгах вони не можуть", – додала вона.

Гарантійний лист нічого не гарантує. Адже існує море прикладів закупівлі ліків Міністерством охорони здоров’я протягом 2012-2014 років, коли гарантійні листи абсолютно не гарантували поставки препаратів.

Так, наприклад, сумнозвісна "Вектор-фарма", в 2014 роках надала гарантійні листи та отримала 100% передоплату у розмірі 54 млн грн. Вже пройшло більше року, а ліки так і не були поставлені, і 30 тисяч українців з ВІЛ/СНІД залишилися без лікування.

Схожа ситуація декілька років тому була і з одним з найбільших постачальників ліків – "Альба-Україна".

"Роками така вимога просувається монопольними постачальниками ліків, які мають ексклюзивні права на дистрибуцію препаратів, щоб гарантувати собі перемогу на торгах", – пояснює Щербан.

Більшість з додаткових технічних вимог – це дискримінаційні речі, які прописуються так, щоб під них могли підпасти лише ті дистриб’ютори, з якими є попередні домовленості, вважають активісти.

"Центр протидії корупції" звернувся з відкритим листом до заступника КМДА з питань охорони здоров’я Миколи Поровозника (на фото). Фото kievcity.gov.ua

"Центр протидії корупції" звернувся з відкритим листом до заступника КМДА з питань охорони здоров’я Миколи Поровозника, із закликом не допустити повернення корупційних схем.

Така схема багато років поспіль працювала в Міністерстві охорони здоров’я. Тим не менше в 2014 році під тиском громадськості ця дискримінаційна вимога була вилучена з тендерної документації Міністерства. Закупівлі минулого року Міністерство проводило без вимог надавати гарантійні листи від виробників.

"Поясню, як це працює на ділі. Постачальник приходить до представника виробника в Україні і домовляється про те, що він лише йому одному надасть такий гарантійний лист", – розповідає член правління "Центру протидії корупції" Устінова Олександра.

"Натомість постачальник обіцяє виробнику, що продасть його ліки за вищою ціною. Пізніше дистриб’ютор виходить на торги двома підставними компаніями і конкурує сам із собою, без реальної конкуренції на торгах, наперед знаючи за яку ціну він продасть той, чи інший препарат", – додала вона.

Від цих закупівель залежить наявність ліків для онкохворих у лікарнях. Фото photographee.eu/Depositphotos

Яскравим прикладом є випадок, коли в 2013 році на торги із закупівлі протитуберкульозних ліків у Міністерстві охорони здоров'я подалися вітчизняні виробники та посередники з одними і тими ж препаратами. Тендер було "розіграно" за допомогою гарантійних листів, оскільки виробники надали гарантійні листи виключно посередникам, які були їхніми ж конкурентами (виробники "ЮРІЯ ФАРМ" та "Луганський хімікофармацевтичний завод" надали гарантійні листи посередникам: "Укроптпостач" та "Фармадіс", які входять до орбіти компаній, підконтрольних Петру Багрію).

Компанії посередники, які систематично виграють державні тендери мають ексклюзивні контракти з виробниками. В такому разі виробники надають гарантійні листи виключно "своїм" дистриб’юторам.

На торги в такому разі не можуть зайти ті компанії, які уже мають партії препарату готові до поставки або просто фармацевтичні дистриб’ютори, які не мають ексклюзивних контрактів.

Ольга Ситнік, УП.Життя

Реклама:

Головне сьогодні