Зміни себе. Де шукати мотивацію, і не лише перед морями

З кожним роком зростає кількість досліджень, які доводять можливість запобігання низки захворювань, зокрема діабету та раку, завдяки правильному харчуванню та регулярній фізичній активності.

Водночас, ми замислюємося над досягненнями британських (та інших) вчених лише коли справи доходять до аптеки або лікарні.

У кращому ж випадку – перед курортним сезоном, коли за тиждень необхідно позбавитись зимового целюлітного багажу.

Якщо ви читаєте цей матеріал – вирогідно, вам знайомі деякі з цих стадій, запропонованих професором психології, директором Центру запобігання захворювань раку Род-Айлендського університету Дж. Прохазкою і широко вживаних в дослідженнях психології змін:

– заперечення ("Мені зміни не потрібні"),

– роздуми ("Я замислююся про зміни"),

– підготовка ("Я прийняв/прийняла рішення"),

– дія ("Я починаю зміни"),

– підтримка здорового способу життя ("В мене нові звички").

СТАДІЯ ЗАПЕРЕЧЕННЯ

Ми не завжди готові визнати необхідність змін або наявні проблеми. Часто фільтруємо інформацію і обираємо ту, яка влаштовує наше задоволення станом речей.

Спробуйте стати перед дзеркалом, заглянути собі у вічі та відповісти на просте питання: що буде з моїм зовнішнім виглядом через 10 років, якщо я підтримуватиму поточний спосіб життя?

Зважте та проаналізуйте ваші звички.

І якщо вам подобається те, що ви бачите у дзеркалі – повертайтесь до звичних справ.

Що буде через 10 років, якщо підтримувати поточний спосіб життя? Фото Ammentorp/Depositphotos

Якщо ж відображення і його перспективи вам не сподобалися – ви і є та сама мотивація.

Візьміть аркуш паперу та напишіть як і за який поміжок часу ви б хотіли виглядати інакше.

Все просто. Бо коли людина знає, що їй потрібно, вона знайде як і куди за цим прийти. Чи не так?

СТАДІЯ РОЗДУМІВ

Ми замислюємося про зміни, проте не готові їх розпочати.

Ідея покращеного самопочуття та потенційного задоволення від досягнутого нас тішить, але нам важко знайти час на спорт і нові рецепти та, в цілому, думка про відмову від деяких улюблених страв депресивна.

Старі звички дійсно вмирають довгою болючою смертю. Але зародження нового життя захоплює і надихає.

Красиве доглянуте тіло має безліч переваг. Перш за все це впевненість у собі.

Красиве доглянуте тіло має безліч переваг. Перш за все це впевненість у собі. Фото djsash/Depositphotos

Згадайте хоч одну ситуацію, коли сумніви та нерішучість ставали вам у нагоді. Мабуть не було такого, правда ж?

Тому на перший план виходить впевненість, формування себе як особистості та самодостатність.

Заняття фізичною культурою покращують стан роботи нервової, серцево-судинної системи та внутрішніх органів. Це – покращене самопочуття та збільшення енергетичних резервів організму.

Привабливий естетичний зовнішній вигляд, який ми отримуємо як бонус у результаті здорового харчування та занять спортом, надає статус, з яким можна йти з високо піднятою головою.

СТАДІЯ ПІДГОТОВКИ

Це найкреативніший етап. Такий собі пошук себе та ідей, що спрацюють, а не one size fits all.

Якщо вам не до вподоби спортзал – є безліч інших активностей, які розвивають не лише мускулатуру, а й мислення, коло знайомств та світогляд в цілому: біг, велосипед, танці, йога, теніс, футбол та багато інших.

Згідно з даними US Department of Health and Human Services, нові звички на кшталт занять спортом сприяють підвищенню самооцінки та впевненості в собі. Пошук нових викликів та досягнення успіху в одній справі позитивно впливають на інші аспекти нашого життя.

Британська органзіація Heart UK, яка займається програмами запобігання хвороб серця, пропонує починати з простих "вкраплень" активності (сходи замість ескалатора, паркування чимдалі від пункту призначення, садівництво та ін.) та залучати колег і друзів до спільних занять спортом.

Починайте з простих "вкраплень" активності. Наприклад, оберіть сходи замість ескалатора. Фото halfpoint/Depositphotos

До речі, останній тренд у світі спорту і харчування – "дизайн-мислення" – задоволення потреб та бажань людей через інновації та спільні активності.

Наприклад, The New York Times наводить 5 кроків "дизайн-мислителів", які сприяють досягненню поставленої мети:

– емпатія (розуміння існуючих проблем),

– визначення конкретної проблеми,

– пошук ідей і генерація рішень,

– створення прототипу або плану вирішення проблеми,

– тестування самої ідеї.

Тож не зволікайте, творіть!

СТАДІЯ ДІЇ

Час святкувати! Так так, вам не привиділося. Саме на цій стадії потрібно не забувати заохочувати себе.

З вашого меню майже зникли фаст-фуди і оброблені продукти? Майже – бо ми всі люди, а що занадто, то не здорово.

Більшість програм здорового харчування та дієт підкреслюють важливість так званих чіт дей або чіт міл. Американське видання Medical Daily цитує широко розповсюджену модель здорового харчування 90-10, за якою меню має складатися на 90% зі здорової їжі та 10% – з улюблених солодощів або інших "ніштячків".

Широко розповсюджена модель здорового харчування: 90% здорової їжі та 10% улюблених солодощів. Фото iulianvalentin/Depositphotos

На даному етапі ви почали постити фото зі спортзалу і збирати лайки під звітами пробіжок і вело поїздок. Оновлення гардеробу тепер приносить справжню насолоду через відчуття нових досягнень. Ви відкриваєте для себе новий світ спортивних онлайн-програм та гаджетів.

Чудова нагода спростити вашим друзям процес вибору подарунків для вас!

Відстеження прогресу – запорука довготривалого успіху. Тому трекери фізичних навантажень та "калоризатори" – невід’ємна частина вашого життя та стартового меню телефону.

СТАДІЯ ПІДТРИМКИ

Наявність гаджетів та фото зі спортзалу ще не привід нехтувати планом тренувань та харчування.

Здоровий спосіб життя – це звичка, що виробляється тижнями, і має довготривалий ефект.

Так, британська служба охорони здоров’я NHS пропонує програму схуднення, розраховану на 12 тижнів.

Здоровий спосіб життя – це звичка, що виробляється тижнями. Фото Milacroft/Depositphotos

Їх американські колеги з National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases не обмежуються конкретними строками, а пропонують зважити "за" і "проти" здорового життя та рекомендують мінімальний набір здорової людини для початку:

– 150-300 хвилин середньої або інтенсивної фізичної активності на тиждень (плавання, біг, футбол, танці – будь-що на ваш смак);

– вживання здорових продуктів: овочів, фруктів, цільнозернових, молочних продуктів з низьким вмістом жиру, морепродуктів, горіхів та білого м’яса.

[L]Кожний організм – індивідуальний і може звикнути до нового фітнес- і кулінарного меню за 20 днів, а комусь знадобиться 200 днів.

Так само не існує єдиного рецепту успіху – фізичного або ментального. Якщо наші улюблені вчені тішать нас щороку дебатами скільки вина і кави можна пити – уявіть, скільки думок існує щодо правильного харчування та тренування! Але про це буде у наступному тексті. А доти - не бійтеся вийти за рамки своєї зони комфорту, наберіться сміливості та прокачайте вашу креативність!

Олександра Сизова, фахівець з міжнародних комунікацій, консультант з харчування і фітнесу, та Руслан Тимченко, сертифікований персональний тренер, реабілітолог, інструктор, спеціально для УП.Життя

Реклама:

Головне сьогодні