Тест

Усі на стадіон: науковці дізнались, що біг збільшує мозок

Цього разу дослідники стверджують, що ті, хто полюбляє займатись фізичними вправами, вірогідніше мають більший мозок, кращу пам’ять і ясне мислення.

Водночас, на думку фахівців, нетреновані особи мають менший мозок і погіршені когнітивні навички, пише The Daily Mail.

Ці висновки стають на сторону сонму попередніх досліджень, які встановили: фізичні вправи захищають мозок від старіння і лікують його, замінюючи відмерлі клітини.

Позитивний вплив вправ може зупинити розвиток виснажливих хвороб — таких, як Альцгеймера.

Результати останніх досліджень опубліковано у журналі NeuroImage.

Одні з них належать команді університету Кентукі. В експерименті зголосилися взяти участь 30 дорослих у віці 59-69 років, які займалися на біговій доріжці.

Фото Maxisports/Depositphotos

Науковці виміряли об’єм їхніх легень та серця, а також зробили МРТ і простежили циркуляцію крові у мозку.

Ті, хто тренувався менше, мали менший мозок, порівняно з добре тренованими добровольцями.

[L]

Науковці прокоментували свою роботу так: "Ми спостерігали позитивний взаємозв’язок між кардіо-респіраторним фітнесом та церебральним током крові… Низькі показники роботи серця у стані спокою асоційовані з меншим об’ємом мозку, затримкою відповіді та гіршими когнітивними здібностями".

"Якщо фітнес стає постійним видом активності, у людини з’являється інструмент для збереження здоров’я мозку пізніше у житті, а пониження активності серця навпаки зумовлює когнітивні порушення".

Фото luckybusiness/Depositphotos

Тим часом німецькі науковці простежили за показниками 21 дорослої людини у віці 60-77 років. Після того, як добровольці виконали тримісячну фітнес-програму, у роботі їхньої пам’яті спостерігалися покращення.

Ті самі результати дали спостереження за мишами: Національний інститут старіння у Балтиморі, США, встановив, що клітини гіпокампу рухливих тварин активно репродукувалися, тоді як у товстих особин вони перебували у стані занепаду.

"Аеробна активність помірної інтенсивності — швидка хода, їзда на велосипеді чи біг — може спровокувати зміни у структурі мозку та його функціонуванні. Вони посилюють когнітивний резерв, а мозок стає стійкішим до невропатологій", — розповіла професорка клінічної психології старіння та деменції університету Exeter Лінда Клер.