Лікарі знайшли вірус, який лікує печінку і наслідки алкоголізму

— 3 червня 2016, 15:32

Вчені створили вірус, який знаходить пошкоджені клітини печінки та зцілює їх.

У США понад 100 тисяч людей помирає від хронічних захворювань цього органу, а також цирозу, щороку.

Саме цироз, який найчастіше вражає тих, хто полюбляє випити, щороку вбиває 10 тисяч громадян Великобританії, повідомляє The Daily Mail.

Однак нині команда дослідників з Університетського коледжу Сан-Франциско знайшла можливість лікувати клітини, пошкоджені токсинами, які називають міофібробластами. Вони перетворюються на здорові клітини — гепатоцити.

Дослідники стверджують, що за кілька років ця техніка може дати пацієнтам додатковий час, запобігаючи трансплантації.

Вірус відновлює клітини печінки та лікує фіброз. Фото alistairjcotton/Depositphotos

Провідний автор дослідження лікар Хольгер Вілленбрінг сказав: "Печінка є природно регенеративним органом, тож вона може відновлюватись і співіснувати з новими клітинами дуже добре. Через це наша робота і є можливою".

Ми бачимо, що оновлені клітини не лише функціонально інтегруються у тканини печінки, а й діляться та поширюються, створюючи здорові ділянки тканини".

Процес спрямований на подолання фіброзу печінки, тобто на прогресуюче рубцювання, яке викликає захворювання органу.

Фіброз виникає тоді, коли клітини печінки гепатоцити не можуть достатньо швидко відновлюватися, щоб лікувати пошкодження, спричинене алкоголем чи гепатитом C, а також жировою хворобою, викликаною ожирінням.

Коли це відбувається, створюються "латки" — схожі на ті, якими ремонтують спущені автомобільні шини. Однак коли їх утворюється занадто багато, печінка починає "глючити".

Печінка може адаптуватися, однак якщо її функціональність падає нижче критичних 20%, пацієнт зазвичай помирає протягом двох років.

Працюючи спільно з командою дослідників лікарні при університеті Хайдельберга у Німеччині, лікар Вілленбрінг та його команда знайшли спосіб перетворити ці латки на нові, здорові клітини печінки.

Це вдалося зробити завдяки ідентифікації адено-асоційованого вірусу (AAV), яким навмисне інфікують латки на печінці, після чого вони стають функціональними.

"Кількість новоутворених клітин дуже мала — зазвичай менше, ніж 1%. Але і цього часто буває достатньо для зменшення фіброзу і поліпшення функцій усього органу", — стверджують дослідники.

Результати їхньої роботи було опубліковано у науковому журналі Cell Stem Cell.

Реклама:

Головне сьогодні