Тест

Супрун у МОЗі розпочне з паліативної допомоги

Про це йдеться у проекті Стратегії розвитку паліативної допомоги в Україні на період до 2027 року, який опубліковано для громадського обговорення.

За розрахунками авторів стратегії потреба в паліативній допомозі задоволена тільки на 15%.

"Кількість населення, що потребує паліативної допомоги, становить більше 600 тис. пацієнтів щорічно, члени їх сімей також вимагають супроводу і підтримки. Тобто щорічно, більше 1,5 млн чоловік...", – цитує документ "Інтерфакс-Україна".

[L]Автори стратегії відзначають, що в даний час в Україні створено всього 2 центри паліативної допомоги, 7 хоспісів та понад 60 самостійних відділень паліативної допомоги, які в сукупності забезпечують доступ до 1500 стаціонарних паліативних ліжок, при рекомендованій Всесвітньою організацією охорони здоров'я потребі у 3500 місць.

Крім того, в Україні функціонує лише 7 виїзних служб надання паліативної допомоги на дому для дорослих і дітей.

Автори стратегії підкреслюють, що щорічно в Україні помирає близько 700 тис. осіб, в тому числі понад 100 тис. – від онкологічних хвороб.

Стратегія передбачає, зокрема, розробку правових і організаційних механізмів, що стимулюють ефективну діяльність в сфері охорони здоров'я і забезпечують розвиток мережі паліативних установ охорони здоров'я.

Проект стратегії пропонує комплексно врегулювати організаційні основи надання паліативної допомоги на рівні відповідальних міністерств і відомств, до компетенції яких входять питання, пов'язані з наданням паліативної допомоги.

Нещодавно волонтер і лікар Ульяна Супрун, на прохання Петра Порошенка, погодилася стати першим заступником міністра охорони здоров'я. Наразі вона в.о. міністра

Документ передбачає, що покриття витрат на розвиток паліативної допомоги буде здійснюватися, зокрема, за рахунок вже виділених відповідно до законодавства асигнувань для функціонування центральних органів виконавчої влади.

Стратегія також передбачає розвиток кадрових ресурсів для роботи стаціонарних і виїзних служб паліативної допомоги, створення системи мотивації та заохочення для залучення кадрів, які надають паліативну допомогу, створення механізмів залучення позабюджетних коштів в систему паліативної допомоги.