Тест

Закриту форму туберкульозу пропонують лікувати удома

Про це йшлося під час прес-брифінгу міжнародного заходу з протидії поширення туберкульозу, йдеться на сайті МОЗ.

Лікування закритої форми туберкульозу поза стаціонарами, на рівні первинної ланки медичної мережі та в домашніх умовах, враховуватиме індивідуальні потреби пацієнтів. Це сприятиме більшій прихильності хворих до лікування і допоможе зменшити поширеність хвороби.

Необхідність переходу до комплексних, орієнтованих на пацієнта систем амбулаторної протитуберкульозної допомоги з'явилась через розповсюдження мультирезистентного туберкульозу (МРТБ).

"У більшості випадків скорочення термінів перебування хворого у лікарні, а деколи й початок лікування вдома (за наявності умов для інфекційного контролю) є більш доцільними, – розповів виконавчий директор благодійного фонду "Альянс громадського здоров’я" Андрій Клепіков.

[L]З точки зору громадського здоров’я лікування у стаціонарі не запобігає поширенню туберкульозу, адже основне розповсюдження інфекції відбувається ще до постановки діагнозу та госпіталізації. Ризик передачі інфекції від хворого значно зменшується через 14 днів від початку ефективного лікування.

Перебування в стаціонарах часто призводить до внутрішньолікарняного інфікування хворих резистентними (тобто такими, що не піддаються лікуванню основними протитуберкульозними препаратами) штамами бактерій", – наголосив Клепіков.

Україна входить до п’ятірки країн світу з найбільшою кількістю випадків МРТБ. На жаль, ми досі маємо і найгірші в Європі показники успішності лікування туберкульозу – виліковуються лише 71% нових випадків у та 38,6% випадків МРТБ.

За оцінками експертів ВООЗ, у 2015 році близько 23% хворих на туберкульоз в Україні взагалі не було виявлено. Поширеність всіх форм активного захворювання у 2015 році склала майже 85 осіб на кожні 100 тисяч населення.

Госпіталізація людей, які цього не потребують, є з одного боку марною тратою фінансових та людських ресурсів, а з іншого – може негативно позначитися на роботі або соціальному житті хворого та його родини.

Лікування закритої форми туберкульозу поза стаціонарами, на рівні первинної ланки медичної мережі та в домашніх умовах, враховуватиме індивідуальні потреби пацієнтів. Фото lisafx/Depositphotos

За даними експертів, скорочення часу перебування хворих в стаціонарах хоча б на 1 день протягом року, може зекономити Україні щонайменше 50 мільйонів гривень.

"Сьогодні у протитуберкульозних закладах України функціонує 16 тисяч ліжок, але лише 55% таких установ відповідають вимогам інфекційного контролю, що створює значний ризик інфікування стійкими штамами у стаціонарі", – інформувала директор Українського центру контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ України Наталія Нізова.

Щорічно в Україні туберкульоз діагностується у понад 30 тисяч осіб, тобто 4 нові випадки щогодини. Кожен восьмий хворий помирає.