Супрун розповіла, що буде з протоколами лікування та як наші діти не хворіють по-іншому

— 7 листопада 2016, 12:44

Про це заявила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на конференції "Захід зустрічає схід: педіатрична практика в системі громадського здоров'я" у Вінниці.

Вона уточнила, що головна мета МОЗ наразі надання всім громадянам України "вільного доступу до надання якісної медичної допомоги, а це забезпечать уніфіковані медичні протоколи".

Супрун розповіла, що донедавна, для того, щоб визнати протокол, МОЗ створював робочі групи, долучав до дискусії позаштатних радників та державні експертні центри.

"Це все займало вісім місяців. За цей час дуже багато в медицині може змінитися. Зараз у вас протоколи 2006 року. 10 років – це вже інший світ", – пояснила в.о. міністра.

[L]"Ми хочемо не прив’язувати українські протоколи до якихось написаних у 2016-му році. Ми хочемо обрати джерело протоколу. Наприклад, якесь профільне товариство чи асоціацію. Ми визнаємо, як МОЗ, це джерело. Їх протоколи змінюватимуться, але українські лікарі матимуть доступ до цих змін", – розповіла вона.

Супрун перерахувала, що наразі МОЗ розглядає європейські, американські, канадські та південноафриканські протоколах, які доступні для нас.

"Ми говоримо із британським одним джерелом протоколів для сімейних лікарів. Ми дивимося по кожній спеціальності де найкращі та найбільш доступні протоколи", – пояснила в.о. міністра.

"Потрібно розуміти, що протоколи – це не якась спеціальна апаратура, чи якісь ліки специфічні. Це алгоритм дій, як ми маємо лікувати пацієнтів. Ми не мусимо адаптуватися до якихось українських реалій, бо наші діти не хворіють по-іншому, ніж діти Франції чи Німеччини, але вони повинні отримувати ту саму допомогу, яка базується на доказовій медицині", – підсумувала Уляна Супрун.

У свою чергу лікар-педіатр Євгеній Комаровський, який також був на цій конференції у Вінниці, зазначив, що "національної медицини не існує".

"Всі розмови про унікальність національного шляху, про особливість української ангіни, про те, що у нас є хвороби, яких немає ніде у світі – це профанація.

Коли ми говоримо про відмінності цивілізованої медицини від нашої, то головна відмінність недопустимість виразу "стільки лікарів, стільки й думок". На кожне питання дає відповідь не професор і його кафедра, а медична наука. Наша задача знати ці відповіді, зафіксувати їх у сучасних протоколах, реалізувати на практиці і не корчити з себе великих спеціалістів", – пояснив він.

При цьому Комаровський додав, що якщо будуть введені протоколи, то "70% ліків, які продаються у аптеках, стануть не потрібні".

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні