У МОЗ пояснили, де візьмуть гроші на страхову медицину

— 7 грудня 2016, 16:20

Кошти на реформування до страхової медицини братимуть із бюджету – розповів заступник в.о. міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк у тексті "Фарбика здоров'я. Що ми змінюємо у системі охорони здоров'я" для "Української правди. Життя".

"Ми всі платимо податки до бюджету — і не тільки з заробітної платні. Ми платимо ПДВ з будь-якої покупки, ми платимо акциз на бензин кожного разу коли їдемо у автомобілі чи автобусі. Ці непрямі податки платять і люди, що отримають зарплатню у конверті й заробітчани, що відправляють кошти родинам в Україні", – пояснив Ковтонюк.

[L]Кожен рік Верховна Рада затверджує національний бюджет та окрему його частину, яка йде на охорону здоров’я.

В ній лежить часточка податків кожну людину. В 2017-му ці внески разом складуть 55 мільярдів гривень.

Чим більший обсяг зібраних внесків у страховика (страховий пул), тим більше покриття він може забезпечити. У нас буде національний — тобто найбільший з усіх можливих.

"При цьому не буде ніякого нового фонду-монстра, ніхто не буде володіти цими коштами. Не буде чиновника, який розподіляє їх вручну. Буде електронна система і буде тільки національний технічний оператор-страховик, що здійснює проплати напряму з бюджету та контролює якість", – розповів Ковтонюк.

Цей оператор — Національна Служба Здоров’я України, яку створюють зараз.

Різниця між оператором та фондом подібна до різниці між касиром та банком. Оператор не володіє коштами, він їх тільки рахує.

Щороку Кабмін буде затверджувати "Державний гарантований пакет медичних послуг" — повний обсяг послуг, які пацієнт отримає безоплатно. А також і список послуг, для яких потрібна співоплата за єдиними для всієї країни тарифами.

А Верховна Рада буде приймати бюджет медичної системи.

Національним страхуванням будуть повністю фінансово покриті екстрена допомога та первинна ланка медицини.

Реклама:

Головне сьогодні