Виспіться на свята. Вчені кажуть, що сон гарно впливає на вагу і здоров'я

— 7 січня 2017, 10:00

Кількість і якість сну, який ви отримаєте вночі, дійсно задає тон на наступний день.

Коли ми добре відпочили, наш розум і тіло, працюють краще. Якщо ми втомилися, то дратівливі, не можемо зосередитися, а іноді навіть хворіємо.

Виспіться на свята. Вчені кажуть, що сон гарно впливає на вагу. Фото yanlev/Depositphotos

Економія на сні у довгостроковій перспективі може вплинути на майже кожен аспект вашого здоров'я: від шкіри до імунної системи, та, зокрема, до вашої здатності підтримувати здорову вагу.

Ось як ваше харчування і рухова активність страждають, коли ви недосипаєте.

Втома скидає гормони, які контролюють апетит, залишаючи вас голодним весь час

"Сонний мозок – мозок, який жадає", пояснює доктор медичних наук, директор медицини сну і лікар в програмі втрати ваги на Canyon Ranch в Тусоні Парам Дедія, повідомляє SELF.

[L]Багато гормонів і хімічних речовин мозку відповідають за регулювання голоду, але основними гравцями є лептин і грелін. Лептин знижує апетит, а грелін – збільшує його.

Якщо ви не отримуєте достатньої кількості сну, рівень лептину падає, а натомість збільшується кількість греліну.

Ваш втомлений мозок проситиме не просто їжі, а солодких, солоних та жирних продуктів

Доктор медичних наук, медичний директор Clayton Sleep Institute Джозеф Оджіл уточнює, що у такий спосіб організм захоче забезпечити швидкий удар енергії.

"Ці продукти мають високу калорійність, а вона потрібна, щоб ви не засинали, принаймні у короткостроковій перспективі", говорить він, додаючи що це безпомилковий спосіб набрати вагу.

Крім того, під час одного з нещодавніх невеликих досліджень, яке було опубліковане у журналі Sleep, виявили, що позбавлення сну впливає на канабіноїдні рецептори в мозку. Це ті ж на які впливає марихуана, тому ми невиспані такі чумні та залежні від їжі.

Піддослідні, які не спали достатньо, з'їдали приблизно 300 додаткових калорій в день.

Позбавлення сну також може сповільнити ваш метаболізм

Якщо ви їсте велику кількість нездорової їжі, то ваше невиспане тіло переробляє її повільніше.

Дослідження показують, що недосип раз у тиждень вже може похитнути метаболізм, зокрема, впливаючи на здатність організму переробляти глюкозу.

Ваше тіло продукує стійкість (резистентність) до інсуліну, щоб зберігати більше цукру, замість того, щоб ефективно використовувати його для отримання енергії. Вчені застерігають, що в довгостроковій перспективі це може збільшити ризик розвитку діабету 2 типу.

Якщо ви їсте велику кількість нездорової їжі, то ваше невиспане тіло переробляє її повільніше. Фото zaretskaya/Depositphotos

Коли ви вичерпані – важко знайти енергію для відновлення

"Професійні спортсмени включають сон до своєї загальної програми тренувань", – зазначає Оджіл. – "Це дозволяє мозку і м'язам відпочивати, відновлюватися та залишатися активними. Це дозволяє нам бути більш ефективними гормонально. Це дозволяє нашій імунній системі працювати краще".

Якщо ми не даємо нашим органам достатньо сну, наші моделі руху змінюються, додає Дедія.

Коли ваш рівень активності падає, ви спалюєте менше калорій і набираєте вагу легше.

Гарний сон накладає на вас певні зобов’язання

Ми всі знаємо, що іноді дуже важко виспатися, але треба зізнатися, що ми рідко працюємо над тим, щоб мати гарний сон.

Дедія зазначає, що підготовка до сну має стати для вас свого роду щоденним ритуалом.

Можна читати книжки, приймати теплу ванну або запалювати свічки і слухати заспокійливу музику, – виділити час, щоб розслабитися і заспокоїтися перед сном.

Ви повинні також робити "гігієну сну": не пити каву після другої години дня (найпізніше!) та не перевіряти електронну пошту і соцмережі перед сном.

Реклама:

Головне сьогодні