Захворюваність на туберкульоз: випадків менше, але він стійкіший

— 22 березня 2017, 11:22

Захворюваність на туберкульоз в Україні у 2016-му році мала тенденцію до зниження.

Захворюваність на туберкульоз в Україні у 2016-му році мала тенденцію до зниження. Фото Wavebreakmedia/Depositphotos

Про це свідчать дані Міністерства охорони здоров'я та розрахунки Всесвітньої організації з охорони здоров'я. Серед усього населення України захворюваність, що включає нові випадки та рецидиви, у минулому році становила 67,6 випадків на 100 тисяч населення.

У 2015 році цей показник був 70,5.

"Сьогодні в Україні туберкульоз виліковний, при цьому лікування протитуберкульозними препаратами абсолютно безкоштовне. Раннє виявлення і дотримання правильного лікування – запорука успішного одужання", – нагадує начальник відділу нагляду та лікування туберкульозу Центру громадського здоров'я МОЗ Яна Терлеєва.

Вона додала, що у 2016-му році захворіли близько 29 тисяч українців. Це на 4,3% менше, ніж у минулому році.

За даними ВООЗ щороку захворюваність в Україні в середньому знижується на 3,3%.

Найвищі показники захворюваності у Одеській, Херсонській, Київській областях, найнижчі – Харківська, Чернівецька та Києві.

Минулого року завдяки міжнародним закупівлям вдалося закупити на 22% більше перепаратів для лікування туберкульозу, що у свою чергу дало забезпечити ліками більшу кількість хворих.

"Завдяки зусиллям пацієнтської спільноти і активістів, в минулому році ми домоглися збільшення фінансування дежпрограми для пацієнтів з туберкульозом на 140%", – розповідає голова Координаційної ради БО "Всеукраїнська мережа ЛЖВ" Дмитро Шерембей.

Активісти та МОЗ закликають українців обстежуватися, бо загрозливих масштабів набуває поширення стійких форм туберкульозу, лікування якого триваліше та менш успішне.

"25% населення не знають, що вони хворі. Україна входить до п'ятірки країн світу з найвищим тягарем мультирезистентного туберкульозу. У 2016-му році зареєстровано 8709 таких випадків. Цю ситуацію слід сприймати як кризу в галузі охорони здоров'я", – зазначає Терлеєва.

Вона також закликала батьків не гребувати вакцинацією дітей: у 2016-му році було зафіксовано 799 випадків у віці до 17 років. 24 березня відзначається Всесвітній день боротьби з туберкульозом.

Реклама:

Головне сьогодні