Проти керівників МОЗу відкривали справу за нецільове використання 4 млрд грн

— 31 березня 2017, 15:17

Проти службових осіб Міністерства охорони здоров'я відкрили кримінальне провадження за нецільове використання бюджетних коштів в результаті проведення міжнародних закупівель ліків. Наразі цю справу вже закрили.

Проти керівників МОЗу відкрили справу за нецільове використання коштів. Фото network.org.ua

Про це стало відомо "Українській правді. Життя".

У витязі з кримінального провадження, яке є у наявності у редакції, зазначається, що приводом є "самостійне виявлення прокурором кримінального правопорушення".

Провадження відкрито за ч.2 ст. 210 Кримінального Кодексу України.

Провадження відкрито за ч.2 ст. 210 Кримінального Кодексу України

"Службові особи МОЗ України вчинили нецільове використання бюджетних коштів в особливо великих розмірах (понад 4 млрд грн), що призначались для закупівлі ліків, шляхом їх розміщення на банківських рахунках", – йдеться у фабулі витягу.

У витязі зазначається, що орган досудового розслідування – Національне антикорупційне бюро України.

[L]"Українська правда. Життя" зателефонувала у прес-службу НАБУ, щоб дізнатися подробиці.

Там пояснили, що це кримінальне провадження було ініційовано прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Пізніше на запит відповіли наступне: "Провадження було зареєстровано прокурорами САП з власної ініціативи 27 лютого 2017 року... Детективи НАБУ закрили кримінальне провадження, відповідну постанову детектив склав 30 березня 2017 року.

Провадження закрито через відсутність події кримінального правопорушення. Публікація, яка стала підставою для відкриття прокурорами САП кримінального провадження, на сайті відсутня (йдеться про статтю в Інтернет-виданні Gazeta.ua "Супрун перевела в банки мільярди, виділені на ліки").

Крім того, після аналізу існуючої процедури закупівлі ліків коштом державного бюджету, встановлено, що оскільки ці закупівлі здійснюються через неурядові міжнародні організації,будь-яка можливість одноособового розпорядження коштами з боку посадовців МОЗ, тим більше їхнього перерахування на рахунки у банківські установи поза межами встановленої процедури, наразі є виключеною".

Два роки тому Верховна Рада ухвалила закон про здійснення державних закупівель ліків через міжнародні організації.

Він зобов’язав Міністерство охорони здоров’я делегувати цим організаціям придбання низки препаратів.

З початку 2017 року голова комітету ВР з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець наполягає на тому, що "міжнародні організації поставляють препарати за завищеними цінами з неприпустимими термінами придатності". Зокрема, про це вона заявила у понеділок, 13 березня, на погоджувальній раді.

Богомолець попросила голову антикорупційного комітету Єгора Соболєва перевірити закон про міжнародні закупки препаратів на предмет корупційної складової.

У свою чергу у МОЗі запевняють, що "залучення міжнародників до закупівель дозволило зекономити бюджетні кошти шляхом придбання ліків без корупційних схем, а пацієнти отримали більше препаратів для лікування".

23 березня 2017 року Уляна Супрун на своїй сторінці у мережі Facebook написала, що провела робочу зустріч з генпрокурором Юрієм Луценком та його радником Богданом Витвицьким.

"Повідомляємо, що у слідства, про яке ми згадували у січні, немає претензій до Міністерства охорони здоров'я та міжнародних організацій, які займаються закупівлями ліків для України", – писала вона.

Реклама:

Головне сьогодні