Гроші на лікування за кордоном витратили за перші три місяці року – Супрун

— 31 березня 2017, 16:54

На лікуванння український пацієнтів за кордоном за перші три місяці 2017 року вичерпалися всі кошти, тепер у МОЗ очікують на додаткову фінансову допомогу з бюджету.

На лікуванння український пацієнтів за кордоном за перші три місяці 2017 року вичерпалися всі кошти.Фото ArturVerkhovetskiy/Depositphotos

Про це в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла в інтерв'ю Liga.net.

"Ми вичерпали усі кошти в перші ж три місяці. Ми зможемо відправити пацієнтів на лікування за кордон, тільки якщо нам дадуть додаткові кошти через бюджет. Чи можемо шукати через благодійні організації", – сказала Супрун.

За словами в.о. міністра, якби ті кошти, які щорічно виділяються на лікування за кордоном останні 10 років, за рік можна витратити на лікарню в Україні з такими ж послугами.

Тоді за одного пацієнта, який виїжджає за кордон в Україні можна було б лікувати 3-4.

[L]"Ми хочемо розв'язати руки лікарям. У Запоріжжі, наприклад, можуть робити пересадку. Але в минулому році, коли вони робили пересадки, до них приходили позови, що це нелегально. Були змушені припинити. Нам потрібен закон, щоб ми могли розвивати цю галузь. Щоб в Україні робити пересадку серця, печінки або нирки. І ми б ті сотні мільйонів гривень, які платимо Індії та Білорусі, могли залишити у нас", – додала Супрун.

Стосовно законодавчої норми, що може визначати згоду/незгоду громадян певної країни бути донорами у випадку смерті, Супрун зауважила, що по всьому світу це визначається "50 на 50".

"У Штатах та Іспанії, де культура донорства найбільш розвинена, діє презумпція незгоди. Але майже всі погоджуються, бо розуміють важливість. Зараз у нашому законопроекті теж закладена презумпція незгоди. Він уже проголосований у першому читанні, тепер потрібне друге. Міністерство і Кабінет міністрів не можуть голосувати за закон, це повинно йти від Верховної Ради. Думаю, це не на 100% розв'яже руки трансплантологів, але буде великий крок вперед. А потім завжди можна внести зміни в закон і змінити на презумпцію згоди", – сказала Уляна Супрун.

Реклама:

Головне сьогодні