"Препарат, який робить секс безпечним". Україна отримала новітні ліки від ВІЛу

— 12 липня 2017, 09:27

Київ отримав новітній препарат – долутегравір – для лікування ВІЛ-позитивних пацієнтів.

Його у 2017-1018 роках будуть отримувати 1 300 пацієнтів Київського міського центру СНІДу.

Долутегравір – препарат шостого покоління для ВІЛ-позитивних людей за неймовірно низькою ціною – 170 доларів за річний курс.

Долутегравір – препарат шостого покоління для ВІЛ-позитивних людей за неймовірно низькою ціною – 170 доларів за річний курс

Це дозволить у два рази зменшити вартість лікування і вже в 2018 році без додаткових затрат удвічі збільшити кількість людей, які отримають доступ до терапії, яка рятує життя.

Цей препарат – значно більш ефективний і менш токсичний, аніж ті лікувальні засоби, що застосовуються сьогодні. Його необхідно приймати лише один раз на добу, що спрощує процес лікування та зменшує кількість людей, що можуть від нього відмовитися.

За оперативною інформацією Київського міського центру СНІДу за станом на 1 липня в Києві на обліку стоїть 12 323 пацієнта. 7 682 з них отримують антиретровірусну терапію.

[L]У 2017-му році додатково ще 5 тисяч ВІЛ-позитивних киян отримають безкоштовне лікування. Такі плани у столиці розроблені в процесі втілення стратегії 90 – 90 – 90.

"Долутегравір не даремно називають "препаратом, який робить секс безпечним", – пояснює Дмитро Шерембей, голова Координаційної ради Всеукраїнської мережі людей, що живуть з ВІЛ. – "Так, сьогодні більшість нових випадків інфікування припадає на сексуальні контакти. Але завдяки новітній терапії, яка приходить в Україну, в нашій державі ні в кого не буде шансу захворіти ВІЛ через незахищений секс".

"Це не означає, що презервативи більше не потрібні, адже крім ВІЛ на світі існує безліч інших небезпечних інфекцій. Але це означає, що ВІЛ-позитивних людей, які можуть передати вірус, в нашій країні просто не буде", – додає він.

Ця антиретровірусна терапія буде фінансуватися за рахунок приватних коштів – благодійного фонду "АнтиСНІД".

Бюджет проекту – більше 6,5 мільйона гривень. Оператором закупівель стала Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ.

У Східній Європі це перший прецедент участі приватного фонду в програмі лікування. Досі в Україні програма антиретровірусної терапії фінансувалася виключно за кошти державного бюджету та міжнародних організацій.

Завдяки появі приватного партнера, вперше почалось лікування препаратом шостого покоління (до цього лікування проводилось препаратами четвертого покоління), а вартість лікування зменшилась удвічі.

Наразі на підконтрольній території України антиретровірусну терапію проходять 81 773 людини. В тому числі 76 551 людина в закладах МОЗ, 2 947 в закладах Академії медичних наук та 2 275 в пенітенціарній системі.

З них на гроші держбюджету – 30 926 осіб, за гроші Глобального фонду по боротьбі зі СНІДом – 22 820, з гроші PEPFAR 15 752.

Ще 2 275 людей приймають АРТ за гроші Глобального фонду по боротьбі зі СНІДом в місцях позбавлення волі.

До кінця 2017 року планується, що лікування будуть отримувати до 100 тисяч ВІЛ-позитивних пацієнтів.

За неофіційними даними додатково близько 11 тисяч осіб отримують лікування на непідконтрольних територіях через проект Глобального фонду по боротьбі за СНІДом.

У бюджеті 2017 року передбачено 684 мільйона гривень для закупівлі антиретровірусних препаратів (проти 252,8 мільйона в бюджеті на 2016 рік); 149 мільйонів гривень – для закупівлі виробів медичного призначення для діагностики ВІЛ (проти 101 мільйона гривень в бюджеті на 2016 рік).

Реклама:

Головне сьогодні