Тест

Гомеопатія – не медицина. Чому європейські науковці вважають, що вона шкодить

Наукова консультативна рада європейських академій (EASAC) наполягає, що гомеопатія та її рекламування можуть завдати серйозної шкоди людям.

Фото PatriciaCH/Depositphotos

Тому організація оприлюднила рекомендації щодо регулювання використння альтернативних медичних засобів.

До EASAC входять представники наукових спільнот із 29 країн Європи. Організація оприлюднила звіт, у якому йдеться, що гомеопатія не має науково обґрунтованого механізму дії.

"Ми робимо висновок, що засади гомеопатії є неправдоподібними та непослідовними стосовно встановлених наукових концептів", – йдеться у повідомленні.

Щодо клінічної ефективності – науковці вважають, що в окремих пацієнтів, які послуговуються гомеопатичними препаратами, виникає ефект плацебо.

[L]"Ми погоджуємося із попередніми дослідженнями, у яких ішлося про те, що не було знайдено жодного захворювання, для якого гомеопатичні засоби були б дієвим лікуванням, незважаючи на ефект плацебо. Крім того, у колах фахівців існує стурбованість щодо поінформованості пацієнтів з приводу препаратів, які їм пропонують. Гомеопатичні засоби мають низький рівень контролю якості приготування", – повідомляється у звіті.

Реклама і просування гомеопатії може справляти негативний ефект на пацієнтів, якщо "ускладнить його шлях" до наукової доказової медицини.

Науковці вважають, що поширення гомеопатії може спричинити втрату довіри до медицини в цілому.

Щодо застосування гомеопатичних засобів у ветеринарних цілях, EASAC наголосила на стурбованості, що ці засоби альтернативної медицини використовуються як замінники науково обґрунтованих препаратів.

Наукова рада європейських академій також запропонувала кілька рекомендацій у зв'язку із заявою: