9 способів втратити вагу без дієт – поради експерта з харчування

18132
9 вересня 2017

Португальські вчені довели: коли ми їмо усвідомлено, можемо втратити зайві кілограми.

Учасникам дозволили їсти все – навіть калорійну їжу.

Але вони повинні були харчуватись свідомо, думаючи про насолоду стравою, пише Independent.

Більшість учасників експерименту не лише відчували ситість, але й не доїдали страву, втрачаючи в середньому 1,9 кг за 15 тижнів.

Більше того, у 75% учасників "зайва" вага через півроку продовжувала "танути".

Як їсти усвідомлено і втрачати вагу без додаткових обмежень, розповіла експертка з харчування Амелія Фрір.

1

Жуйте їжу повільно.

Жування збільшує кровотік у шлунок.

До того ж, чим довше ви жуєте, тим більше спалите калорій, кажуть вчені.

Ті, хто жують повільніше і меншими шматочками, споживають на майже 100 калорій менше ніж ті, хто "ковтає" свою страву.

Такі люди через годину після прийому їжі відчувають менший голод, на відміну від інших.

Жування – перший крок у травленні.

Коли ми повільно їмо, дозволяємо сигналам ситості надійти до мозку, щоб уникнути переїдання.

Ми можемо переїдати, коли швидко жуємо.

2

Ведіть щоденник харчування.

Створіть собі харчовий щоденник.

Записуйте туди, що ви їсте, чому, як ви при цьому почуваєтесь і наскільки голодними були до прийому їжі за шкалою від 1 до 10.

1 – неймовірний голод, 10 – взагалі не хотіли їсти.

Це дозволить вам зрозуміти свої стосунки з їжею і проаналізувати їх, щоб покращити харчові звички.

3

Визначте, чому ви хочете їсти.

Щоб налагодити своє харчування, дуже важливо зрозуміти, коли саме ви починаєте відчувати голод і чому.

Це особливо важливо, коли рука тягнеться до беззмістовних перекусів.

Можливо, ви хвилюєтесь і насправді не хочете їсти.

Або бачите, що хтось смакує збоку, і теж нібито хочете.

4

Їжте лише тоді, коли відчуваєте голод.

Забудьте про чіткі прийоми їжі на кшталт: сніданок о 8:00, ланч о 13:00, вечеря о 19:00.

Ми їмо тричі на день, не враховуючи перекусів, бо так прийнято.

Експерти радять слухати своє тіло натомість.

Якщо ви ситно пообідали і не почуваєтесь голодними о 19:00, подумайте, чи насправді вам потрібна велика порція вечері чи можна обійтись чимось "легеньким".

5

Питайте себе, звідки взялася ця їжа.

Погляньте на їжу перед собою.

Запитайте себе, з яких інгредієнтів вона складається, звідки вони взялися і як страва приготована.

У думках подякуйте усім, хто причетний до її приготування: від фермерів до кухарів.

Якщо ця страва містить багато хімічно оброблених продуктів, можливо, ви наступного разу подумаєте, чи варто її їсти.

6

Не використовуйте їжу як нагороду.

У вас може бути стресовий день на роботі, але це не може бути виправданням, щоб з'їсти цілу пачку печива.

Немає жодного зв'язку між цукром і задоволенням, переконують експерти.

Хочете розслабитись – наберіть гарячу ванну, купіть квіти, підіть на масаж…

Є багато різних способів відпочити, які не коштуватимуть вам зайвих сантиметрів.

7

Виділяйте собі 30 хвилин на обід.

Щоб ваше тіло відчуло ситість, потрібно 20 хвилин.

Якщо ви їсте швидше і сигнали не встигають надійти до мозку, ви можете переїдати, самі цього не усвідомлюючи.

Почекайте. Не поспішайте, і тіло невдовзі відчує ситість, а ви зменшите кількість спожитих калорій.

8

Не забувайте про красивий посуд.

Якщо ви збираєтесь провести півгодини за обіднім столом, повинні відчути не лише ситість, але й насолоду.

Купіть красивий посуд, щоб збільшити приємні відчуття за прийомом їжі.

9

Пийте воду перед тим, як їсти.

Ми дуже часто плутаємо зневоднення з відчуттям голоду.

Тож якщо ви відчули, що хочете їсти, випийте спершу велику склянку води.

Можливо, голод мине.

Якщо за 15 хвилин ви і далі хочете їсти – смачного!

Всі фото – Depositphotos

powered by lun.ua