Що таке імунітет і чи потрібно його підвищувати. Пояснює імунолог

"Низький" імунітет – тема для маси турбот і суперечок.

У холодну пору року ця тема особливо актуальна.

Чи допоможе холодний душ підвищити імунітет? А вітаміни? І чи потрібно взагалі це робити та як.

Відповідаємо з доцентом кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології НМАПО імені П.Л.Шупика Федором Лапієм на найважливіші питання.

Федір Лапій, доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології НМАПО імені П.Л.Шупика

ЩО ТАКЕ ІМУНІТЕТ І ДЕ ВІН ЗНАХОДИТЬСЯ?

В першу чергу, імунітет - це система. Вона складається з органів, судин і клітин, які розкидані по всьому організму.

Основні органи імунної системи – тимус і кістковий мозок.

У тимусі формуються важливі для імунної системи клітини – Т-лімфоцити, в кістковому мозку – всі інші клітини, які захищають нас від вірусів і бактерій (лімфоцити, моноцити, нейтрофіли, еозинофіли, базофіли).

Крім них до системи імунітету відносяться лімфатична система, селезінка, мигдалики, аденоїди.

Головне завдання імунної системи – захистити організм від вторгнення вірусів, бактерій, грибків тощо.

ЯК ПРАЦЮЄ ІМУНІТЕТ?

Імунна система влаштована складно. Головний принцип – розпізнати чужорідні організми або ж клітини, подати тривогу й позбутися від них.

Під чужорідними клітинами маються на увазі не лише "зовнішні" вороги, а й внутрішні мутантні клітини.

Коли дитина народжується, в її розпорядженні є вроджений імунітет й антитіла матері, які дитина отримує через плаценту. Останні можуть бути присутніми до півторарічного віку і лише частково захищають дитину в перші місяці після народження.

Поступово антитіла матері руйнуються. Але паралельно імунітет дитини навчається боротися з патогенами сам.

Коли в організм потрапляє який-небудь новий вірус чи бактерія – імунітет вчиться з ним справлятися, потім запам'ятовує його й наступного разу вже має ефективну стратегію для боротьби.

Це – набутий імунітет. Він діє складніше і ефективніше вродженого, але може справлятися тільки зі "знайомими" мікроорганізмами.

Коли в організм потрапляє який-небудь новий вірус чи бактерія – імунітет вчиться з ним справлятися, потім запам'ятовує його й наступного разу вже має ефективну стратегію для боротьби. Фото Nomadsoul1/Depositphotos

ЯКІ ФАКТОРИ ВПЛИВАЮТЬ НА ІМУНІТЕТ?

На імунітет вплинути не так просто.

Є всі підстави вважати, що сон, здорове харчування і фізична активність – це те, чим ми можемо реально допомогти організму.

Доросла людина має спати сім-вісім годин на добу. Іноді є люди, яким може знадобитися і дев’ять, це також є нормою. Бажано мати графік, спати в темній і тихій кімнаті.

З приводу харчування є багато різних рекомендацій, але вони часто протирічать один одному. Спільне в них наступне. Харчування має бути різноманітним. В раціоні мають бути фрукти, овочі, злаки, дієтичне м’ясо (риба, птиця). Води бажано пити побільше, але насильно пити не треба. Точно бажано скоротити вживання цукору, солі, алкоголю та трансжирів.

З фізичною активністю все просто: чим більше ми рухаємося - тим краще. Ви можете кілька разів на тиждень їздити на велосипеді, прогулюватися пішки 20-30 хвилин щодня, ходити в спортзал через день чи регулярно грати в гольф. Якщо хочете, можете займатися чим завгодно іншим. Головне – рухатися.

Крім цього, самому імунітету необхідні навантаження. Так само, як м’язи тренуються від фізичних навантажень, імунітет тренується від контактів з мікроорганізмами.

Якщо вас з дитинства будуть кутати, берегти від протягів, тримати в стерильній кімнаті та не дозволятимуть стрибати по калюжах, ваш імунітет стане ледачим і буде давати збій при будь-якій нетиповій ситуації.

МОЖНА ХОЧ ЩОСЬ ЗРОБИТИ?

По-перше, ви можете зробити щеплення.

Це не підвищить ваш імунітет в цілому, але навчить організм справлятися з тими вірусами та бактеріями, від яких вас вакцинували.

Щеплення навчать організм справлятися з тими вірусами та бактеріями, від яких вас вакцинували. Фото Goodluz/Depositphotos

Якщо говорити про сезонні інфекції. То від ГРВІ вакцин немає і не буде найближчим часом, а от від грипу можна зробити щеплення. Вакцинацію потрібно повторювати щороку, оскільки вірус мутує.

Загартовуватися можна.

Але нічого радикального робити не треба. Достатньо ходити босим, спати в прохолодній кімнаті, їсти та пити холодне. Так ваші судини не будуть так різко звужуватися на холоді.

А ЧИ Є ЛІКИ ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ ІМУНІТЕТУ?

Поки всі ліки, які ви можете зустріти в аптеці на тему імунітету, – засоби з недоведеною ефективністю.

Це означає, що жоден з них не пройшов достатньо клінічних досліджень і не довів ні свою ефективність, ні, що ще гірше, безпечність.

Вітаміни та мікроелементи є корисними для нас та нашого імунітету, але для роботи імунної системи достатньо вживати вітаміни у складі харчових продуктів. Тобто, якщо ви нормально харчуєтеся, нічого приймати не треба.

Будь-які вітамінні препарати і біологічні добавки суттєво на імунітет не вплинуть.

Вітаміни та мікроелементи є корисними для нас та нашого імунітету, але для роботи імунної системи достатньо вживати вітаміни у складі харчових продуктів. Фото belchonock/Depositphotos

ЯКЩО ВАМ ЗДАЄТЬСЯ, ЩО ВАШ ІМУНІТЕТ ЗНИЖЕНИЙ. ЩО РОБИТИ?

Доросла людина цілком може хворіти кілька разів на рік, а то й частіше, вірусними інфекціями. Це не свідчить про проблеми з імунітетом.

Зазвичай причина частих хвороб – в способі життя. Ви можете слідкувати за своїм харчуванням, мити руки і не чіпати ними обличчя, виключити шкідливі звички. Це допоможе підвищити місцевий імунітет.

Є кілька симптомів, які можуть вказувати на проблеми з імунітетом.

Згідно з рекомендаціями Європейського співтовариства імунологів та медичних експертів фонду JMF вам терміново необхідно звернутися до лікаря, якщо ви виявили наступне:

  • у вас було 8 і більше гнійних отитів протягом року;
  • у вас було 2 і більше важких синусити протягом року;
  • у вас було 2 і більше пневмонії протягом року;
  • ви п'єте антибіотики протягом 2 місяців, і вони вам не допомагають;
  • у вас були ускладнення при проведенні вакцинації ослабленими вакцинами;
  • у вас бувають рецидивуючі глибокі абсцеси шкіри і м'яких тканин.

З повним списком можна тривожних симптомів можна ознайомитись тут.

Зверніть увагу, що в основному вам потрібно турбуватися, якщо мова йде про тяжкі та часті бактеріальні інфекції, а не вірусні.

ДО ЯКОГО ЛІКАРЯ ЗВЕРТАТИСЯ?

[L]Почати краще з терапевта, сімейного лікаря чи педіатра. Тобто лікаря загальної практики.

Скоріше за все, у вас немає проблем з імунною системою, але є проблеми зі способом життя, що буде впливати на місцевий імунітет.

Наприклад, якщо ви палите (пасивне коріння теж рахується), ваші дихальні шляхи пошкоджуються, і ви з більшою ймовірністю захворієте ГРЗ.

Разом з лікарем ви зможете обговорити основні питання, і якщо він помітить щось недобре, він вас направить до імунолога.

Дарина Даниленко, медичний журналіст, спеціально для УП.Життя

Реклама:

Головне сьогодні