У Києві вакцинують дівчат 9-15 років для профілактики раку шийки матки

— 26 січня 2018, 12:49

Для профілактики раку шийки матки у столиці безкоштовно вакцинують дівчаток 9-15 років.

Фото andras_csontos/Depositphotos

Про це повідомила директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург.

У 2017 році відомство уперше закупило вакцину "Церварикс", яка використовується для специфічної профілактики папіломавірусу людини.

"Саме цей небезпечний вірус викликає рак шийки матки – одне з найпідступніших гінекологічних захворювань. У 2017 році такий діагноз поставлено майже 300 киянкам. Понад 10% із них звернулися до лікаря запізно. На обліку у столичних онкологів зареєстровано понад 3000 жінок, хворих на рак шийки матки", – зазначила Гінзбург.

Вона переконує, що запобігти хворобі можна, якщо зробити щеплення в юному віці.

[L]Цим керівниця Департаменту охорони здоров’я пояснює рішення щодо закупівлі вакцини "Церварикс".

"У 2017 році коштом бюджету міста Києва закуплено понад 2000 доз вакцини на суму понад мільйон гривень. Наразі вже щеплено 700 дівчат", – розповіла Гінзбург.

Оскільки для проведення вакцинації проти папіломавірусу є специфічні вимоги – щеплення рекомендовані дівчатам віком від 9 до 15 років, які ще не почали жити статевим життям.

Вакцинацію проводять у 2-3 етапи.

Гінзбург радить батькам звертатися до сімейного лікаря, педіатра чи гінеколога, аби дізнатися про доцільність щеплення.

Водночас вчені ще посиленно сперечаються про роль вірусу папіломи людини в розвитку раку шийки матки.

Присудження в 2008-му році Нобелівської премії з медицини німецькому вченому Харальду цур Хаузену замість того, щоби стати тріумфом для ученого, кинуло тінь на всю організацію та змусило шведську поліцію розпочати розслідування.

Відкриття Цур Хаузена стосувалося ролі вірусу папіломи людини в розвитку раку шийки матки. Між тим стало відомо про зв'язок між фармацевтичною компанією AstraZenecа, що робила великі ставки на дві вакцини від ВПЛ, та ключовими фігурами в комітеті з медичної премії.

Тоді обвинувачення так і не було висунуто, а AstraZenecа стала одним зі спонсорів вебсайту Нобелівської премії.

Про те, що вірус папіломи людини в світі не лікується пише й відомий лікар-акушер та автор багатьох книг для майбутніх мам Олена Березовська.

Реклама:

Головне сьогодні