Як марихуана впливає на мозок молодих людей? Ці висновки здивували вчених

— 20 квітня 2018, 16:38

У світі розширюється правовий доступ до марихуани як у рекреаційних, так і у медичних цілях.

Фото underworld1/Depositphotos

Але все ще існує безліч питань щодо того, як збільшення її використання може вплинути на розвиток мозку підлітків та молодих людей.

Дослідження показують, що марихуана може впливати на короткочасні навички мислення у дорослих, включаючи увагу, пам'ять та інші когнітивні функції.

Але тепер вчені вирішили зосередили увагу саме на підлітках та молодих людях, які споживають марихуану, пише Time.

Вони помітили, що ця речовина справляє подібні ефекти і на цій категорії людей.

Але окрім цього, їм вдалося дослідити, наскільки довго ці ефекти можуть позначатися на молодих споживачах.

Висновки, до яких вони прийшли, здивували навіть їх самих.

[L]У дослідженні, опублікованому в JAMA Psychiatry, доцент кафедри психіатрії в Медичній школі Перельмана у Пенсільванському університеті Кобб Скотт та його колеги проаналізували 69 досліджень, у яких участь брали молоді споживачі марихуани.

Виявилося, що порівняно з тими, хто не споживає, вони часто мають трохи нижчі бали за результатами тестів на пам'ять, меншу здатність до запам'ятовування нової інформації та проблеми із її обробкою.

Але ці побічні ефекти зазвичай зникають приблизно протягом трьох днів після того, як молоді люди перестають вживати марихуану.

"Це здивувало нас найбільше, – каже Скотт.

Існує біологічна вірогідність, що конопля може спричинити зміни у мозку, який перебуває у розвитку. Але дані, які ми маємо, означають, що ці ефекти зникають після більш ніж трьох днів невживання".

Скотт зазначає, що ці висновки не можна інтерпретувати як спростування того факту, що марихуана може впливати на когнітивні зміни.

"Ці результати – це лише одна частина головоломки, яку слід враховувати при оцінці ризиків та можливих переваг куріння коноплі. Ми маємо багато чого ще дізнатися про довгострокові наслідки її споживання на мозок та поведінку", – зазначає вчений.

У дослідженні не вдалося оцінити, чи можуть дози лікарської марихани спричинити подібні зміни у когнітивних навичках, адже у ньому участь брали лише ті люди, які вживають марихуану в рекреаційних цілях.

Реклама:

Головне сьогодні