8 правил поведінки з сирим м'ясом
Використання антибіотиків на фермах – доволі поширена практика.
Тварини отримують антибіотики не лише для лікування інфекцій, але й для їх профілактики, а також покращення росту.
Фото AlexLipa / Depositphotos |
Це може впливати на здоров'я людини, якщо ігнорувати певні правила.
Зокрема, щоб захистити себе від харчових стійких до антибіотиків інфекцій, очільниця Міністерства охорони здоров'я Уляна Супрун радить наступне:
готуйте м’ясо до повної готовності;
мийте руки після контакту із сирими м’ясом, птицею чи морепродуктами;
мийте також все кухонне приладдя;
охолоджуйте їжу до +4 градусів протягом 2-х годин після приготування. Влітку – протягом однієї години;
відокремлюйте сире м’ясо, яйця та рибу від інших продуктів;
використовуйте різні дошки для продуктів, що їдять сирими, та м’яса і риби;
мийте руки після контакту із тваринами, вольєрами тварин і птахів або їх фекаліями;
повідомляйте про випадки кишкових інфекцій вашому лікарю.
Якщо притримуватися перерахованих правил, причин відмовитися від споживання фермерського м'яса немає.
Нижче – пояснення Супрун, чому.
Зазвичай антибіотики виводяться з організму тварини разом із сечею. Крім того, на виробництвах введення антибіотиків мають припинити за кілька днів до забою, і тоді їхній вміст в м’ясі мінімізований.
Втім, якщо все-таки антибіотиків у м'ясі більше за припустиму норму, вони можуть порушити кишкову мікрофлору чи викликати алергії.
Коли м’ясо тварини, що вживала антибіотики, потрапляє до продажу, там лишаються вже залишки, або уламки цих препаратів.
Більшість з них потім знищується під час смаження, варіння, приготування в мікрохвильовій пічці та запікання.
Тому загрозу передусім становлять не антибіотики у м’ясі, а стійкі до них бактерії, які також там можуть бути присутні. Такі бактерії не вразливі до антибіотиків, а отже від хвороб, які вони спричиняють, вилікуватися дуже важко.
До першопричин формування стійких бактерій відносяться надмірне використання антибіотиків у тваринництві, використання їх "про всяк випадок", застосування "людських" антибіотиків до тварин і недотримання санітарних норм на фермах.
Споживач може заразитися стійкими до антибіотиків бактеріями у разі харчового отруєння, споживання недостатньо обробленої їжі або при контакті із сирим м'ясом.
Але найчастіше зараження відбувається із навколишнього середовища.