Тест

Карпа з гарбузом і чоловіком прийшла захищати українську мову

Попри зимовий сезон, у суботу 20 лютого біля Конституційного суду України виріс невеличкий пагорб із гарбузів. Не подумайте, ніхто ні до кого не сватався.

Овочевий парад зініціювала ГО "Не будь байдужим" у відповідь на визнання КСУ неконституційною вересневу постанову Кабміну, що зобов'язувала загальноосвітні навчальні заклади "в робочий час постійно застосовувати українську мову".

Акція вийшла доволі малочисельною, хоча і яскравою - нарядний колір гарбузів тому сприяв. Натовп створювали в основному фотографи, приваблені оригінальною формою протесту, журналісти і з десяток активісті ГО у формених зелених жилетках.

Перехожі подекуди зупинялися, задумано споглядали гору гарбузів, іноді запитували "Що тут відбувається?" Хтось навіть висловлював бажання взяти участь. Але акція закликала "приходити зі своїми гарбузами", тому присутнім інтелектуалам не судилося злитися з простими посполитими в єдиному мовному пориві.

Млявість акції впадала в око - чи то сіра погода сприяла, чи то вихідний день. Якщо метою було просто висловити "фе", то все в порядку. Але якщо захід таки передбачав діалог із іншою стороною, тобто з КСУ, то субота 20 лютого явно до того не надавалась.

Парадоксально, що зазвичай активні в ЗМІ учасники і творці сучукрліту та інші любителі побити себе в груди і поплакати над долею української мови та української книги засіли десь у своїх катакомбах тіньового інтелекту.

Слабка участь представників української словесності в цій акції водночас дивує і не дивує. Може вона їм здалася недостатньо дієвою. Чи вони всі кинулися рятувати "Сяйво". Або ж їм просто по-людськи холодно мокнути під дрібною мрякою.

Цифри скажуть краще - з усіх публічних діячів мистецтва прийшло аж шестеро.

Ірена Карпа прийшла з чоловіком Норманом Полом Хенсеном і собакою Кармою в супроводі свого літературного агента. Ситуація з постановою неабияк її обурює:

Мене це все дістало. Я не розумію, яким чином люди отримують задоволення від того, що принижуються. Кажуть, що "все мы братья", але ні хріна ми не "братья".

Авторитет вчителя дуже сильний. Якщо вчитель говорить на уроці українською, а між уроками - російською, то всім зрозуміло, що вчитель фальшивка. Діти дуже добре все відчувають.

Ірена Карпа (ліворуч) і Юка Гаврилова (праворуч)
Педагогічний аспект зачепив і Галину Тельнюк з гурту "Сестри Тельнюк":

Немає нічого принизливого в тому, щоб на роботі говорити державною мовою.

Звідки такий супротив, я не розумію. Вчителі, якщо вони взагалі є носіями культури, повинні думати не лише про зарплату.

Вадим Красноокий, соліст гурту "Mad Heads" поділяє ці аргументи, додаючи приклад із власного життя:

Використання в школі української мови створить для дитини мовне середовище.

В мене є купа друзів, які, попри свою проукраїнську позицію, не володіють українською мовою. Все тому, що вони просто не мають такої можливості в силу обставин. У нас же в країні немає курсів української мови, де б, як на хороших курсах іноземної мови, відбувалося повне занурення в мовне середовище.

А от Павло Коробчук, створює мовне середовище для друзів сам - з усіма українцями спілкується винятково українською:

Російською я спілкуюся лише з росіянами. Ну, так само з рештою іноземців я говорю іншими іноземними мовами.

Загалом позиція "російська мова = іноземна мова" не така вже й унікальна. Анатолій Дністровий з сумом розповів про ситуацію в школі, де навчається його донька Марта.

Я суджу по своїй доньці - україномовні діти страждають від цих суржикомовних тьотушек. Тут ідеться про те, що порушуються права людини.

Моя дитина вчить 3 іноземні мови: англійську, німецьку і російську. Я хочу, щоб моя дитина знала російську як іноземну.

Найсумніше те, що своє рішення КС прийняв у ході виборчої кампанії. Оскільки один з кандидатів у президенти дуже чітко пояснив свою мовну позицію, то виглядає так, що КС став філіалом Партії регіонів.

В унісон із ним про політику не змовчала і письменниця Леся Воронина:

Дуже показово, що відбулося повернення до того, з чого ми починали в 1991 чи 1992, і що це співпало з перемогою Партії регіонів. Якщо ми будемо протестувати на кухні - нічого не зміниться.

Справді: рамки кухні розширили - як мінімум винесли гарбузи на вулицю.

Усі фото Віктора Крука