У Чорному морі знайшли підводну річку

— 2 серпня 2010, 11:24

Вчені з британського університету Лідс виявили на Дні Чорного моря підводну річку, передає The Daily Mail.

За підрахунками науковців, річка має довжину 37 морських миль і ширину - більше півмилі. Одна попри не надто великі розміри ця підводна річка здатна перемішувати величезні обсяги води - 22 тисячі кубічних метрів за секунду.

Вчені зауважили, що у випадку, якби знайдена річка текла на суші, то за показником переміщення води вона була б шостою у світі.

Експертам, за допомогою автоматизованого підводного апарату вдалося виявити, що у цієї річки є пороги і справжні водоспади. Крім того, там виникли класичні річкові береги і заплава.

Жолоб, утворений плином цієї підводної річки, місцями сягає глибини до 35 метрів.

Науковці зазначають, що підземна річка утворена проникненням через протоку Босфор більш солоної води Мармурового моря до менш солоного середовища Чорного моря. З цієї причини вода в річці має надзвичайно високу концентрацію солі.

До слова, єдиною істотною відмінністю цього водного потоку від земних річок є та обставина, що під час різкого обвалення в порожнині вода закручується по спіралі не праворуч за годинниковою стрілкою, як диктує сила Коріоліса в Північній півкулі, де розташоване Чорне море, а, навпаки, проти годинникової стрілки.

Наразі назву для знайденої річки ще не вигадали.

Реклама:

Головне сьогодні