Тест

Стів Джобс: геній і борець. Фото. Відео

Стів Джобс: "Смерть - це, напевно, найкращий винахід Життя"

5 жовтня 2011 року зупинилося серце американського бізнес-магната і винахідника, засновника корпорації Apple Стіва Джобса.

"Стів стоїть у ряду найбільших американських новаторів - досить сміливий, щоб мислити не так, як усі, достатньо рішучий, щоб вірити в свої здібності змінити світ, і достатньо обдарований, щоб це зробити", - так відреагував на смерть Джобса президент США Барак Обама.

Джобс набув репутацію вимогливого перфекціоніста, одержимого деталями, який міг зробити нішевий продукт популярним серед публіки, яка не розбирається в комп'ютерах. Джобс став культовою фігурою. Він представив світу кольоровий комп'ютер iMac, потім iPod і iPhone.

Він пішов з життя буквально через день, після того як Apple, показав останню модель смартфона iPhone 4S.

На початку 2003-го року у Джобса виявили рак підшлункової залози. У квітні 2009-го йому зробили операцію з пересадки печінки, і лікарі назвали перспективи пацієнта чудовими.

Однак у січні 2011-го керівництво компанії Apple оголосило, що Джобс йде на невизначений час за станом здоров'я. Повернувшись до керівництва компанією, Джобс в серпні подав у відставку з поста генерального директора корпорації, перейшовши на посаду голови ради директорів.

Ось так виглядає сторінка Apple в день смерті Стіва Джобса

Як сказав сам Джобс у своїй знаменитій промові в Стенфорді в 2005 році:

"Ніхто не хоче вмирати. Навіть той, хто прагне на небеса, не хоче померти, щоб туди дістатися. У той же час, смерть для всіх нас – кінцева зупинка. Ніхто поки її не уникнув. Так воно і повинно бути, бо смерть – кращий винахід життя. Смерть – причина змін, що очищає старе, щоб торувати шлях новому... Не витрачайте відпущений вам час на те, щоб жити чужим життям... майте сміливість прислухатися до серця й інтуїції. Якимось чином вони знають, ким ви хочете стати. Все інше вторинне".

У пошуках себе

Джобс народився у Сан-Франциско і був всиновлений Полом та Кларою Джобс, що дали йому ім'я Стівен Пол. Він навчався у середній школі Homestead в Купертіно (штат Каліфорнія), а після школи відвідував лекції у компанії Hewlett-Packard. Пізніше, компанія взяла його на роботу і він працював там із нашим співвітчизником Стівом Возняком.

У 1972-ому році він закінчив вищу школу і вступив до Рід-колледжу у Портленді. Утім, уже після першого семестру він вибув, хоча і продовжував відвідувати деякі лекції, наприклад, із каліграфії.

Тоді він ночував на підлозі у кімнатах своїх друзів, жив на гроші, отримані від пляшок "Кока-Коли", а по неділях ходив пішки за 11 миль, аби гарно поїсти у місцевому храмі кришнаїтів. Пізніше Джобс сказав, що якби він не записався на курс каліграфії, "у Мака ніколи б не було декількох гарнітур чи пропорційних шрифтів".

У 1975-ому році разом із другом із Рід-коледжу (і, пізніше, першим співробітником Apple) Даніелем Коттке, у пошуках духовного просвітлення поїхав до Індії, де хотів відвідати вайшнавського гуру Німу Каролі Бабу в його ашрамі у Вріндавані.

Із Індії Джобс повернувся буддистом із поголеною головою і у традиційному індійському одязі. Протягом цього часу Джобс експериментував із психоделіками, назвавши свій досвід з ЛСД "однією із двох чи трьох найважливіших речей, які він робив у своєму житті".

Яблучний період

У 1976 році Стів Джобс, Стів Возняк і Рональд Уейн заснували Apple. До заснування Apple українець Возняк був хакером електроніки. Вони дружили протягом декількох років. Джобс зумів зацікавити Возняка збиранням комп'ютера та його продажем.

Пізніше, коли Apple почала розширюватися, компанія почала шукати досвідчених керівників для управління своїм розширенням.

У 1978 році Apple запросила Майка Скотта із National Semiconductor на посаду СЕО. У 1983 році Джобс переманив Джона Скаллі із PepsiCo на посаду СЕО, запитавши його, чи він "хоче все життя торгувати солодкою водою, або піти з ним і змінити світ".

Уже наступного року Apple випустила у ефір рекламний ролик "1984".

24 січня 1984-го року на щорічному зібранні акціонерів Apple емоційний Джобс представив аудиторії перший Macintosh.

Він став першим комерційно успішним комп'ютером з графічним інтерфейсом користувача.

І хоча Джобс був впевненим та харизматичним директором Apple, деякі з його співробітників описували його як ексцентричного та темпераментного менеджера. Утім, спад продажів продукту компанії у 1984-ому році викликав погіршення робочих стосунків Джобса із Скаллі, і в кінці травня 1985-ого року після внутрішньої боротьби за владу і чисельних звільнень Скаллі звільнив Джобса із посади голови підрозділу Macintosh.

Наступна зупинка NeXT

Приблизно у той самий час Джобс заснував іншу комп'ютерну компанію NeXT Computer.

Робоча станція NeXT була технологічно передовою, але в цілому була відкинута індустрією як надто дорога. Однак, серед тих, хто міг її собі дозволити, робоча станція NeXT здобула відданих прихильників через свої технічні переваги.

Головною перевагою вважається об’єктно-орієнтована система розробки програмного забезпечення. Джобс орієнтував продукти на наукове та академічне середовище через включені до них інноваційні і експериментальні нові технології (наприклад ядро Маch, чіп сигнального процесора і вбудований Ethernet-порт).

Pixar

У 1986 році Джобс купив The Graphics Group (пізніше перейменовану в Pixar) у підрозділу комп'ютерної графіки Lucasfilm за 10 мільйонів доларів, 5 з яких були надані компанії в якості засобів для розвитку. Після декількох років збитковості продажів Pixar Image Computer вона уклала контракт з Disney на виробництво кілька комп'ютерних мультфільмів, які Disney мав співфінансувати і поширювати.

Перший мультфільм, зроблений у партнерстві в 1995 році - "Історія іграшок" - приніс студії славу і визнання критиків. Протягом наступних 15 років під керівництвом креативного директора Джона Лассетера компанія виробила касові хіти "Корпорація монстрів" (2001), "Тачки"(2006), "ВАЛЛ-І" (2008), "Вгору" (2009) та "Історія іграшок: Велика втеча" (2010) та ін.

"У пошуках Немо", "Суперсімейка", "Рататуй2, "ВАЛЛ-І", "Вгору" і "Історія іграшок: Велика втеча" отримали по "Оскару" як кращі анімаційні повнометражні фільми.

Винаходи Стіва Джобса

Apple Macintosh. Перший популярний персональний комп'ютер, у якому використано графічний інтерфейс.

Apple 1, 1976 рік
Було продано аж 50 штук по 666 доларів США за кожну. Попередник надзвичайно популярного Apple II

іPod. Це торговельна марка портативних медіаплеєрів компанії Apple Inc., яку було випущено у продаж 23 жовтня 2001 року. Станом на 2008 рік у серії випускається чотири різновиди програвачів: iPod Shuffle без екрану, iPod Nano з підтримкою відео, iPod Classic з жорстким диском та iPod Touch із сенсорним екраном. Іноді до серії iPod зараховують смартфон iPhone, але це суперечливе твердження.

Базовими плеєрами у серії були iPod Mini та iPod Photo. Усі плеєри як носій даних використовують флеш-пам'ять, що забезпечує їхній малий розмір. Вийнятком є iPod Classic, який зберігає інформацію на жорсткому диску. Як багато інших плеєрів, iPod (за вийнятком iPod Touch) можна використовувати як зовнішній USB-накопичувач.


iPhone. У 2007 році Стів Джобс представив світу iPhone, який, поступивши у продаж в червні. Швидко було продано більше 6 мільйонів екземплярів, і iPhone зрівнявся за популярністю з деякими марками, які були присутні на ринку роками, наприклад з Blackberry.

iPhone - це не тільки мобільник, це також точка виходу в Інтернет з просунутим користувальницьким інтерфейсом і великою бібліотекою додатків, створених великою армією програмістів Apple і просто ентузіастів.


iPad. Серія планшетних комп'ютерів від Apple Inc. Заявлені як проміжний варіант між ноутбуками MacBook і портативними медіаплеєрами iPod Touch, здатний виконувати певні операції, пов'язані з переглядом відео, прослуховуванням аудіозаписів, читанням електронних книг, а також використанням можливостей Інтернету краще за обидва вищевказані пристрої.

iPad використовує ту ж саму операційну систему, що й iPhone та iPod Touch. Керування здійснюється пальцями через сенсорний дисплей Multi-touch, що не схоже на попередні планшетні комп'ютери, які використовували перо.

Цікаві факти
Стів водив автомобіль (Mercedes SL55 AMG) без номерних знаків і завжди паркувався на місцях для інвалідів (утім після перенесеної 2009 року операції з пересадки печінки він став мати на це право). Ходили чутки, що Стів використовував штрих-код замість знаків. Штраф за їзду без номерів — 250 $.

Завжди вдягався однаково — чорна водолазка, джинси Levi's (модель 501) і кросівки New Balance (моделі 991 і 992).

Його прадід по материнській лінії — іммігрант з Росії.

Річна зарплата Джобса після повернення в Apple становила 1 долар США.

Прощавай, Стів!

Світ прощається із великою людиною

Щоб віддати шану одному з найінноваційніших лідерів ІТ-галузі, сайти пошуковика Google та журналу Wired змінили свої головні сторінки. Ось так виглядає сторінка Google
А ось так - Wired

Найвідоміші вислови Стіва Джобса

"У мене не було своєї кімнати, я спав на підлозі у друзів, здавав пляшки з-під коли за 5 центів, щоб купити їжу, і щонеділі йшов 7 миль пішки, щоб раз на тиждень добре повечеряти в храмі кришнаїтів. Це було чудово!" (з виступу перед випускниками Стенфорда, 2005 рік)

"Головною причиною, чому люди будуть купувати собі додому комп'ютер, стане можливість бути пов'язаними з національною комунікаційної мережею. Ми зараз на самому початку цього етапу, але це буде справжній прорив. Приблизно такий, як поява телефону" (Playboy, 1985 рік)

"Краще бути піратом, ніж служити у флоті" (Цитата в книзі Odyssey: Pepsi to Apple, 1982 рік).

"Якщо з якоїсь причини ми оступимося, зробимо кілька непоправних помилок і програємо конкуренцію IBM і Microsoft ... Тоді для всієї комп'ютерної індустрії настануть темні часи" (З книги Steve Jobs: The Journey is the Reward, 1984 рік).

"Він (комп'ютер) виконує дуже прості інструкції – візьми число, додай його до іншого числа, порівняй результат з третім, але він виконує їх зі швидкістю 1 000 000 в секунду. А на швидкості 1 000 000 в секунду результат вже здається чарами" (Playboy, 1985)

"Ви хочете все життя продавати підсолоджену воду чи хочете піти зі мною і спробувати змінити світ?" (Президенту PepsiCo Джону Скаллі, переманюючи його на пост генерального директора Apple, 1983 рік. Через два роки Скаллі доб'ється звільнення Джобса з Apple)

"Джон Скаллі зруйнував Apple, наповнивши свідомість співробітників компанії хибними цінностями. Він замінив людей з правильними принципами на людей з неправильними. І разом вони заробляли десятки мільйонів доларів, піклуючись про власну славу і благополуччя більше, ніж про Apple і, найголовніше, користувачів її продукції (виступ у Смітсонівському інституті, 1995 рік).

"Мене неначе вдарили в живіт і вибили з мене душу. Мені всього тридцять, і я хочу продовжувати створювати речі. Я знаю, що я можу створити як мінімум ще один великий комп'ютер. Але Apple не дасть мені такого шансу" (Playboy, 1987 рік)

"У мене є план, як врятувати Apple. Ідеальні продукти і ідеальна стратегія, яка підійде компанії. Але ніхто там не буде мене слухати" (Fortune, 1995 рік)

"Озираючись назад, можу сказати, що моє звільнення з Apple стало найкращою подією в моєму житті. Я позбувся багажу успішної людини і знову знайшов легкість і сумніви новачка. Це звільнило мене і ознаменувало початок мого найбільш творчого періоду" (з виступу перед випускниками Стенфорда, 2005 рік)

"Залишайтесь голодними, залишайтесь безрозсудними" (з виступу перед випускниками Стенфорда, 2005 рік)

"Проблема Microsoft в тому, що у них немає смаку. Взагалі ніякого. Вони не думають творчо. У їхніх продуктів немає культури" (1996 рік, Triumph of The Nerds)

"Я бажаю йому всього найкращого, правда. Я просто думаю, що він і Microsoft – це все дуже вузьколобо. Йому пішло б на користь, якби в молодості він спробував ЛСД або пожив з хіпі". (Про Біла Гейтса. The New York Times, 1997 рік)

"Креативність – це просто створення зв'язків між речами. Коли творчих людей питають, як вони щось зробили, вони відчувають себе трохи винуватими, тому що вони не зробили нічого насправді, а просто помітили. Це стає їм зрозуміло з часом. Вони змогли зв'язати різні шматочки свого досвіду і синтезувати щось нове. Це відбувається тому, що вони пережили й побачили більше, ніж інші, або тому, що вони більше про це думають" (Wired, 1996 рік)

"Коли ти молодий і дивишся телевізор, то думаєш, що телекомпанії змовилися і хочуть зробити людей тупими. Але потім ти дорослішаєш і приходить розуміння: люди самі цього хочуть. І ця думка лякає набагато більше. Змова – це не страшно. Ти можеш пристрелити виродків, почати революцію! Але немає ніякої змови, телекомпанії просто задовольняють попит. На жаль, це правда" (Wired, 1996 рік)

"Дуже важко створити продукт, користуючись фокус-групами. Часто люди не знають, чого хочуть, поки їм цього не покажеш" (BusinessWeek, 1998 рік)

"Ми зробили значки на екрані такими красивими, що вам захочеться їх лизнути" (Про Mac OS X. Fortune, 2000 рік)

"Деякі кросівки коштують дорожче, ніж iPod" (Пояснюючи ціну iPod $ 300. Newsweek, 2003 рік)

"Не будь злим" - це повна нісенітниця (Про корпоративне гаслі Google "Don't be evil", 2010 рік)

"Це просто працює" (На презентації iCloud, 2011 рік)

"Останні 33 роки я щоранку дивився в дзеркало і питав себе: "Якщо сьогодні буде останнім днем ​​в моєму житті, чи буду я робити те, що запланував на сьогодні?" (Виступ перед випускниками Стенфорда, 2005 рік)

"Я не хочу бути найбагатшою людиною на кладовищі" (The Wall Street Journal, 1993)

"Проблема в тому, що я став старшим і зрозумів, що технологічні новинки не здатні дійсно змінити світ. Вибачте, але це правда. Це розуміння приходить з появою дітей. Ти народжуєшся, старієш, а потім вмираєш. І так відбувається вже дуже багато років. І ніщо це не змінить" (Wired, 1996 рік)

"Я впевнений, що найсвітліші дні й інноваційні винаходи Apple ще попереду" (Послання співробітникам Apple від 24 серпня 2011 року)

"Думка про те, що я скоро помру, – чудовий інструмент, який допоміг мені прийняти всі найважливіші рішення в житті. Думка про швидку смерть – найкращий спосіб позбутися ілюзії, що тобі є що втрачати. Ти вже ніби голенький, і немає причини не слідувати за веліннями свого серця. Смерть – це найкращий винахід життя" (Виступ перед студентами в Стенфорді, 2005 рік)

За матеріалами Вікіпедії, romankalugin.com, watcher