Українець може стати одним із перших, хто заселить Марс

— 4 лютого 2013, 12:49

Першу людську колонію Mars One планує висадити на Червону планету у 2023 році

Студент столичного авіаційного університету Дмитро Носов подався на цю місію і сподівається, що якщо проект отримає належну фінансову підтримку, то вже незабаром ідея, яка нині видається фантастичною, може стати реальністю, пише Радіо Свобода.

Дмитро Носов із Бердичева, що на Житомирщині, вчиться в Національному авіаційному університеті на інженера-механіка з обслуговування наземної техніки аеропортів. Розповідає, що цікавиться наукою з дитинства і припускає, що це у нього спадкове: дідусь Дмитра працював на космодромі "Байконур".

Про Mars One вперше почув із новин. Каже: вражений ідеєю засновників проекту, вирішив їм написати.

"Я просто зайшов на їхній сайт, там була імейл-адреса проекту. Я написав листа – короткий коментар на їхній імейл – мовляв, займаєтеся, хлопці, хорошою справою. Попросив, щоб надсилали нову інформацію щодо проекту і написав, що якщо потрібна буде яка-небудь допомога, я готовий", – розповів Дмитро у коментарі Радіо Свобода.

Незабаром після цього Дмитрові написав Норберт Крафт – керівник медичного напрямку проекту Mars One. Вони поспілкувалися у скайпі (розмова відбулася наприкінці січня), потім Дмитрові надіслали анкету.

Норберт Крафт підтвердив Радіо Свобода, що Дмитра Носова у Mars One вважають одним із потенційних кандидатів на участь у проекті.

Втім, офіційний відбір іще не розпочався: старт збору аплікаційних форм запланований на першу половину 2013 року. Зараз відбирають в індивідуальному порядку – людей, які так чи інакше видаються команді проекту підходящими для такої далекої мандрівки.

Сліди марсоходу Curiosity на червоній планеті. Фото NASA

Основна вимога до майбутніх жителів Марса – кандидат має бути фізично та психічно здоровим (зокрема, мати 100-процентний зір, нормальний тиск, а його зріст не може перевищувати 190 сантиметрів).

"Першочерговим обов’язком на Марсі для його жителів буде підтримувати життєдіяльність тієї системи, яку ми всі створюватимемо", – зазначив Радіо Свобода Норберт Крафт.

"Перед першими командами буде багато викликів, їм потрібні будуть навики, щоб розв’язати будь-яку потенційну проблему. Тож астронавти мають бути розумними, вміти творчо підходити до вирішення того чи іншого питання, бути психологічно стійкими та фізично здоровими", – додав він.

Відбір для участі у проекті Mars One відбуватиметься у чотири етапи: спочатку прийматимуть заявки, потім, після першого "відсіву", аналізуватимуть стан здоров’я. Далі планують національний відбірковий тур, тобто з кожної країни обиратимуть найкращого кандидата.

За результатами четвертого етапу у Mars One сформують шість груп кандидатів, кожна з яких складатиметься з чотирьох осіб (двох чоловіків і двох жінок). Саме цих людей протягом восьми років готуватимуть до польоту і життя на Марсі. З них відберуть щонайменше четверо найстійкіших.

Проект Mars One має чимало критиків: деякі представники наукової сфери кажуть загалом про його не реалістичність, деякі вказують на те, що ініціатива є приватною і поки не має "тилу" космічних адміністрацій провідних держав світу.

Цього тижня у Mars One Радіо Свобода повідомили, що проект отримав перші інвестиції, які команда планує витратити на програму відбору астронавтів, а також на базове інженерно-технічне планування.

Найближчі етапи проекту виглядають таким чином. Окрім відбору кандидатів, команда Mars One готуватиме і його технічну сторону: у 2016 році на Марс планують відправити супутник зв’язку та деякі припаси, у 2018 році там приземлиться спеціальний марсохід, який займатиметься пошуком найбільш сприятливого місця для зведення майбутнього поселення.

Вже у 2021 році на Марс доправлять все необхідне для зведення поселень, а вдосконалені марсоходи займатимуться комплектацією житлових блоків. А у 2022 році із Землі стартує космічний корабель, на борту якого на Марс летітимуть перші люди. І, можливо, серед них буде й українець.

Реклама:

Головне сьогодні