Тест

Цікаві факти про Папу Франциска I

Конклав, що відкрився 12 березня в Ватикані, обрав 266-го Папу Римського.

Ним став кардинал-ієзуїт Хорхе Маріо Берґольо (Jorge Mario Bergoglio) з Аргентини, 1936-го року народження. Його інтронізація відбудеться 19 березня - з того дня Понтифік офіційно приступить до виконання своїх обов'язків. 

Новообраний Папа став першим латиноамериканцем, що став головою Святого Престолу.

Франциск І народився 17 грудня 1936 року, тобто зараз йому 76 років. Виховувався у родині італійського емігранта, залізничного робочого. Він був молодшим із п`яти дітей. Вчився у семінарії Вілла Девото у Буенос-Айресі.

Вступив до ордену ієзуїтів 11 березня 1958-го року. Новіціат проходив у Чилі, а потім продовжив свою освіту у коледжі святого Йосипа, де отримав ліцензіат із філософії.

Фото з Il Libero

Перш ніж стати понтифіокм, він був архієпископом Буенос-Айресу з 1998 року і з 2001 – кардиналом.

Фото з Il Libero

Викладав літературу, філософію, теологію і психологію. У нового Папи є ступінь магістра філософії та хімії.

Стати єзуїтом Бергольо вирішив, коли йому виповнився 21 рік.

Як арїхиєпископ він відмовився від апартаментів, які йому за це надавались, і обрав скромне помешкання. Він сам готує собі їжу та Їздить громадським транспортом. Якщо він кудись летить, то лише економ-класом.

 Хорхе Маріо Берґольо під час відвідин хоспісу цілував хворим ноги. Фото з Facebook

У нього є лише одна легеня (іншу йому видалили у підлітковому віці через інфікування).

У 2001-ому році він відвідував хоспіс для хворих на СНІД. Тоді він омив та поцілував ноги 12 хворим.

Новий Папа дуже любить танго і футбол. Вболіває за аргентинську команду San Lorenzo de Almagro. У молоді роки зустрічався із дівчиною.

Бергогліо виступав проти легалізації одностатевих шлюбів. А можливість усиновленням геями і лесбійками дітей називав "дискримінацією проти дітей".

Як керівник він дуже простий і ніколи не хизувався керівним постом. Він строгий чоловік, який називає речі своїми іменами, але не є "наглядачем". Він серйозна людина зі стриманим почуттям гумору, але при цьому його відрізняє теплота", - зазначив допоміжний єпископ Буенос-Айреса Рауль Мартін.

Під час економічної кризи в Аргентині в 2001 році, він протестував проти жорстокості з боку поліції під час заворушень.

На конлаві 2005-го року він був найбільшим суперником Йозефа Ратцінгера, утім віддав йому свої голоси.

Папа Римський Франциск добре знає ситуацію Української греко-католицької церкви і був вихованцем українського священника.Про це розповів глава Української греко-католицької церкви патріарх Святослав (Шевчук), повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

"Новообраний Папа Франциск І є вихованцем нашого священика Степана Чміля, який тепер похований у базиліці св. Софії в Римі. Нинішній Папа, а тоді студент Салезіянської школи, щодня раненько, поки ще всі хлопці спали, прислуговував о. Чмілю під час Служби Божої", - розповів патріарх Святослав.

"Він добре знає наш обряд і навіть пам’ятає нашу літургію. Востаннє я його відвідував, коли прощався з Аргентиною, від’їжджаючи до України, і просив, щоб він дав свої свідчення для беатифікаційного процесу о. Степана Чміля, на що він радо погодився. Отож, Святіший Отець дуже добре знає і про нашу Церкву, і про нашу літургію та обряд, про нашу духовість", -  додав глава УГКЦ.

Бергольо майже ніколи не давав інтерв'ю ЗМІ, обмежуючи себе у промовах з кафедри. Навіть коли на його адресу звучала невиправдана критика, він ніколи її не заперечував.

Його улюблений фільм - Il pranzo di Babette (Babette's Feast), 1987-го року. Фільм розповідає про двох сестер, які живуть в ізольованому селі з їхнім батьком-пастором маленької протестантської церкви. 

Улюблена картина "Біле розп`яття" Марка Шагала.

Улюбленою книгою є "Божественна комедія" Данте.

Серед інших інтересів також є поезія відомого німецького поета Йоганна Гьольдерліна, а також музика Бетховена.

На запитання про те, як він може себе охарактеризувати, новообраний Папа відповідає: "Хорхе Бергольо, священник".