Тест

Майданівський Спайдермен: знайшовся рятівник людини з підпаленого Будинку профспілок

У ніч з 18 на 19 лютого, коли палав Будинок профспілок, 23-річний студент Андрій Гуцов без жодної страховки виліз на п'ятий поверх будівлі і врятував чоловіка, який опинився там у вогняній пастці.

За те, як хлопець швидко і зграбно видерся на п'ятий поверх палаючого будинку, у соцмережах його вже встигли охрестити майданівським Спайдерменом.

Андрій – не спортсмен і не радикал. Він майбутній режисер з надзвичайно добрими очима і приємним голосом. Говорить російською, живе у Києві, навчається в університеті імені І. К. Карпенка-Карого, пише видання "Новий Погляд", яке розшукало хлопця.

Того вечора Андрій приїхав з друзями на Майдан. Вони знали, що відбулося напередодні вдень, знали про сутички на Інститутській, але змогли приїхати на підмогу вже під вечір.

"На Майдан приходив постійно, за можливістю, коли потрібна була допомога. Приходив із дівчиною, з друзями, з подругами. А в ті дні більше нікуди було йти – тільки на Майдан", – розповів хлопець.

18 лютого вони рийшли на Майдан ввечері, коли Будинок профспілок вже палав. Полум’я охопило будівлю і в приміщення зайти вже було неможливо.

"Ми допомагали спочатку виводити людей, а потім вже туди було зайти неможливо. Дуже сильно горів другий поверх. Насправді, дуже пізно приїхали рятувальники ДСНС, і тих людей, які заснули на верхніх поверхах, не вдалося врятувати. Ніби й існує порядок на Майдані, я щиро захоплююсь тим, як все працює, але коли наступає екстремальна ситуація, це все чомусь розсипається, люди не знають, що робити", – зазначив Андрій.

А потім натовп знизу побачив чоловіка, який опинився заблокованим на 5 поверсі будівлі, котра повністю горіла. Чоловік скидав одяг на металеві риштування, розташовані на рівні 2 поверху.

"Коли побачив того чоловіка на 5 поверсі, зрозумів, що він не зможе злізти сам. Раніше жодним альпінізмом не займався, але маю досвід ходіння по канату. Коли все побачив, не сумнівався, що зможу це зробити", – розповів хлопець.

Андрій безстрашно поліз по екрану на рівень 5 поверху, тим часом Будинок профспілок палав, сипалися іскри та летіли частини конструкцій.

"Найважче було на верху, коли розумієш, що ти або злізеш разом із цим чоловіком вниз, або залишишся разом із ним там. Дуже важко було його переконати лізти по екрану вниз. Він був у такій паніці, що навіть не подумав про те, що можна вибратися з будинку таким чином. Він міг стрибнути, але тоді б переламав собі ноги", – згадує хлопець.

Подвиг Андрія, про який Babylon13 зробила відеоролик, не надто вражає самого героя. Каже, що відео дивився раз – показала дівчина. Однак не відчуває, що зробив щось особливе. Наразі відео переглянуло більше 80 тис користувачів.

"Це міг би зробити кожен, нічого в цьому героїчного не бачу. Нам зараз усім важко, але буде ще важче, адже потрібно навчитися говорити один із одним. Побачивши кров, яка була на Майдані, нам треба зробити все, аби не допустити цієї крові знову. Тим більше, коли цим починають спекулювати політики", – наголосив Андрій.

Він прикурює цигарку і каже, що новій владі не потрібно починати все із заборон і руйнувань, так свого часу діяла нацистська Німеччина. Україні потрібен діалог, ми ж усі разом живемо в одній країні.

"Я був у Львові, і в Донецьку був. Це надзвичайно різні міста, різні культури, але хороші люди є всюди. Так сталося, що для мене російська культура є також рідною. Коли я кажу, що люблю Пушкіна, це ж не означає, що я автоматично люблю Путіна. В Росії також є багато хороших і достойних людей, не варто всіх клеймити тавром ворога", – каже хлопець.

Попри свій подвиг, Андрій не вважає себе героєм. Здається, він вже забув про ту страшну ніч з 18 на 19 лютого. Хлопця більше турбує те, що буде далі, що буде з українцями, з державою. А ще більше його хвилює, щоб не було нових смертей. Жодна політика не вартує людського життя.

Новий Погляд