Жадан та Рідний представили у Берліні спільний проект, присвячений війні. Фото

— 14 жовтня 2014, 14:53

Великий за форматом банер показує деталь репортажного знімка, на якому зображений зруйнований бомбардуванням житловий будинок у Луганську. Ця робота є частиною нового фото проекту Миколи Рідного, де фотографії, фокусом яких є мілітарний конфлікт на сході України, взаємопов'язані з концепцією втрати зору.

"Спочатку, майже незначна крапка, поступово розростається, занурюючи в чорний всю область зору. В інших випадках, темрява пожирає видимість подібно тунелю, що звужується, все далі і далі віддаляючи те, що відбувається, а в кінці - стираючи його повністю. Ця нездатність бачити також є частиною людського механізму самозахисту, провокуючого добровільну сліпоту в ситуації ескалації насильства" - Микола Рідний.

Сергій Жадан розкриває тему деструкції війни в своєму ессе, розмішеному у вигляді постерів. Текст присвячений зруйнованому краєзнавчому музею в Донецьку:

"Зрозуміло – мало хто звертає увагу на зруйновані будинки, коли щодня доводиться чути про загиблих військових та цивільних співгромадян, коли щодня з'являються фото й імена тих, кого забирає ця війна. Підірвані мости й знищені вокзали в цьому випадку виглядають тлом, на якому минає криваве літо", - каже Жадан.

До кінця листопада також має бути надрукована публікація, що включатиме нову поезію Жадана та повну фотографічну серію Рідного.



Цей проект продовжує серію художніх інтервенцій в публічний простір, серед яких були роботи художників та художниць Марти Росслер та Джоша Нойфельда, Харші та інших.

Реклама:

Головне сьогодні