Cимфонічний оркестр у Торонто тимчасово звільнив киянку-піаністку через підтримку сепаратистів та війни в Україні. Фото

— 7 квітня 2015, 11:24

Це сталося через її "колючі політичні" коментарі щодо конфлікту в Україні у соціальній мережі Twitter. Ансамбль висловив стурбованість з приводу "глибоко образливих" та "провокаційних" твітів, пише Wqxr.or.

Симфонічний оркестр Торонто відмовився коментувати звинувачення Лисиці і виступив із заявою, захищаючи своє рішення скасувати контракт із нею.

"У зв’язку з постійними звинуваченнями та використання образливої лексики, ми вирішили замінити Валентину", - сказав президент оркестру і головний виконавчий директор Джефф Мелансон.

"Провокаційні коментарі Валентини Лисиці затьмарили минулі виступи. Як одна із найважливіших канадських інституцій, ми мусимо лишатися сценою для великих світових музичних робіт, а не сценою для точок зору, які деякі вважають дуже образливими", - додав він.

З 2010-го року Лисиця зареєстрована під псевдонімом NedoUkrainka. У своїх твітах вона часто проявляє сильну підтримку російських сепаратистів, які воюють в Україні. Український уряд вона називала "нацистським" та стверджувала, що для етнічних росіян влада України впроваджує "фільтраційні табори".

Музикант, яку виключили, одразу ж звинуватила симфонічний оркестр у цензурі на своїй сторінці у Facebook.

Свій пост вона назвала сповіддю та звернулася по допомогу, якої вона начебто дуже потребує. Жінка, яка називає себе у Twitter "недоукраїнка", у своєму пості пише про "мою прекрасну Україну" та "кровотечу у серці".

"Найгірше, що може трапитися з будь-якою країною - це братовбивча війна, коли люди бачать ворогів один в одному. Це те, що трапилося з моєю прекрасною Україною. Моє серце кровоточило. Ви всі бачили на екранах ваших телевізорів прекрасну революцію, український народ, який розлютився на своїх корумпованих правителів у пошуках кращого життя. Я так пишалася своїм народом", - пише "недоукраїнка".

"Але правлячий клас не відпускає легко. Їм майстерно вдалося направити гнів у інший бік, у бік уявних ворогів, налаштувати людей проти самих себе. Рік по тому, при владі ми маємо тих же заможних людей, злидні та бідність всюди, десятки тисяч убитих, більше мільйона біженців", - розмірковує над політикою усунена піаністка.

І, ймовірно, аби врятувати політичну ситуацію дистанційно, з Канади в Україні, вони завела Twitter-акаунт і назвалася там "NedoUkraïnka". Вона пояснює, що слово означає приблизно суб-український і цим вона хотіла "вколоти" українського прем'єра, "який назвав російськомовних мешканців Південної та Східної України "недолюдьми".

"Я освоїла українську мову досконало, набагато краще, ніж так званий "президент" України. Але я не спілкуюся нею з моєю родиною, я не співаю колискових моєму синові українською, коли я сплю я не бачу снів українською, коли я вмиратиму, мої слова НЕ БУДУТЬ українською", - каже патріотка-недоукраїнка.

Далі, ще через кілька "проникливих абзаців" свого посту, "правдолюбка " пише, що Симфонічний оркестр збирається заплатити їй, бо "вона скористалася правом на свободу слова".

Вона закликає допомогти їй, але рекомендує прочитати її твіти, які справді можуть бути образливими.

Dear fans, DEAR FRIENDS!I have a confession to make and a huge favor to ask all of you. I really REALLY need your help...

Posted by Valentina Lisitsa on 6 Апрель 2015 г.

"Можливо. Сатира і гіпербола - найкращі літературні інструменти у боротьбі з брехнею. Майте це на увазі при читанні", - рекомендує звільнена жінка. "Ось те, що я прошу вас зробити для мене і на захист свободи. Навіть, якщо ви не погоджуєтесь із моїми політичними поглядами", - каже Лисиця.

Сама жінка народилася у Києві, але переїхала до США після розпаду Радянського Союзу. Свою кар'єру вона розпочала через канал на YouTube, який на відміну від її Twitter, присвячений відеороликам із виступів.

Ну і кілька твіттів "на закуску":

Реклама:

Головне сьогодні