Почесний президент "Могилянки": Табачник виконує замовлення з Москви

— 11 січня 2011, 16:15

"Тиск на Києво-Могилянську академію чинився завжди. І не тільки зараз. Просто зараз він набув таких спотворених форм, оскільки міністром став дуже одіозний політичний так званий діяч, товариш Табачник, який давно має свою концепцію, яка не збігається з уявленням українців взагалі про свою державу", - сказав він у ефірі Радіо "Свобода".

"І я вважаю, що великою мірою він (Табачник) виконує замовлення іншої держави. Ці замовлення йдуть із Москви", - заявив Брюховецький.

"Видно по всьому. Навіть по тому, як змінене керівництво Центру незалежного тестування. Прийшла людина, яка відверто українофобська або, принаймні, дуже негативно ставиться до українізації нормальної, не силуваної якоїсь, України", - сказав він.

Розпорядженням від 5 січня Кабінет міністрів України звільнив Ігоря Лікарчука з посади директора Українського центру оцінювання якості освіти і призначив замість нього Ірину Зайцеву, яка до того була заступником міністра освіти і науки.

На запитання, чи знайомий він із Зайцевою особисто, Брюховецький відповів: "Ні. Але я багато читав про цих "піщєрних нацийаналістов" і про все таке інше. Так що вона досить відома особа".

"Тому не дивно, що цей конфлікт виник. Ми передбачали, що він буде. І в принципі готові до того, щоб обстоювати свої права. У нас є певні важелі це робити. І ми це будемо робити", - заявив почесний президент НаУКМА.

За його словами, тиск Міносвіти щодо Києво-Могилянської академії "нібито формально має якісь підстави".

"Я вважаю, методом тиску є те, що сьогоднішній міністр сам визначає, які сертифікати повинен вимагати університет у своїх вступників. Він, очевидно, дуже розумний, він може визначити і те, що з ветеринарії треба, і з економіки, і з філології. Раніше це робили університети, тобто ми вже відходимо назад. Навіть за радянських часів не було таких речей", - зазначив Брюховецький.

"Все-таки університети, професори, а не міністри визначають те найважливіше для автономії університету - це навчальний план, як учити студентів, чому їх вчити і що вони повинні знати. А не міністри це визначають. Тим більше такі", - заявив він.

[L]Відбудовник Києво-Могилянської академії вбачає у діях Табачника відступ від Болонського процесу.

"Болонський процес передбачає мобільність студентів. І саме тому Києво-Могилянська академія майже 20 років вчила студентів англійської мови і вимагала (її знання). І ні в кого не виникало сумнівів у тому, що це потрібно. Тепер же нам Табачник вказує: ні, ви економістів не маєте права перевіряти на знання англійської мови!", - обурився він.

"Він що, не розуміє, що бути сьогодні економістом хорошим і не знати англійської мови - це значить, що йти знову у колоніальний стан до московського царства, тому що не можна бути фахівцем?! Або з фізики. Та всі фізики світу говорять англійською мовою! А нам заборонено сьогодні приймати сертифікати. Ми просто хочемо сертифікат, щоб засвідчив, що людина знає мову", - наголосив Брюховецький.

Він також нагадав, що Болонський процес передбачає трирівневу освіту: бакалавр, магістр і доктор.

"Нам заборонено. Ми (НаУКМА) своїми ресурсами організували декілька програм докторських, так як відбувається у світі [...]. Тепер Табачник взагалі забороняє нам такі студії, хоча ми все рівно (я можу підтвердити) їх будемо проводити, і ніхто нам їх не заборонить робити", - сказав почесний президент Києво-Могилянської академії.

Він також сказав, що Міносвіти в цьому році на 42,1% "зрізає" держзамовлення: "Таким чином комерціалізується освіта. Для всіх вишів. Це не тільки для нас, для всіх".

"Але знову-таки, хіба можна для всіх? Є університети, де конкурс 1,3 людини. У нас до 30-ти. Це теж ненормально, бо не повинні бути такі конкурси. Але треба давати просто університетам, куди хочуть діти йти, замовлення. А інші? Хай уже виживають, якщо до них не хочуть просто йти. Але робиться це для всіх однаково", - наголосив Брюховецький.

Він також додав, що після закінчення бакалаврської програми "міністерство встановлює квоти, що тільки 90% випускників можуть продовжувати освіту", при цьому "60% повинні йти на навчання на спеціалістів, а 30% - на магістрів".

"За Болонською декларацією, яку свого часу підписав міністр освіти України, у 2010 році у нас не повинно було готуватися спеціалістів, ми мали б перейти на європейську систему: бакалавр, магістр, доктор. А, виявляється, тепер реанімується 60% випускників бакалаврських програм мають піти на програми спеціалістів", - наголосив освітянин.

На думку Брюховецького, це робиться, щоб "зламати саму цю систему підготовки", яку взялася запроваджувати Україна..

Втім, почесний президент Києво-Могилянської академії переконаний, українські університети зможуть відстояти свою незалежність.

"Українські університети вже підготували багато людей, які вміють мислити і які люблять свободу. І будуть продовжувати далі. І прийде час, коли ці люди підійдуть до цих всіх товаришів, які хочуть запхнути їх кудись назад, і скажуть: ми втомилися від вас. І це буде дуже швидко - років через 5. Тому я великий оптиміст. Ми доб'ємося свого", - сказав Брюховецький.

Реклама:

Головне сьогодні