Тест

Американця виправдали завдяки ДНК-аналізу після 30 років ув'язнення

У 1979 році Дюпре-молодшого обвинуватили в тому, що він з помічником зґвалтував та пограбував 26-річну жінку, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Суд у справі про зґвалтування не відбувся, а за участь у збройному пограбуванні з обтяжуючими обставинами він одержав 75 років: Дюпре та другого підсудного, Ентоні Масинджилла, упізнала жертва злочину.

У липні 2010 року, відсидівши 30 років, Дюпре був помилуваний і вийшов на волю у віці 51 року. А тиждень потому було проведено генетичні тести, що доводили його невинуватість. І тепер суддя офіційно анулював вирок у відношенні Дюпре.

"Опинитися знову на волі - це таке щастя", - сказав він, коли вийшов з будівлі окружного суду в Далласі. Правда, додав Дюпре, він стільки років провів за ґратами, що тепер його переповнюють суперечливі почуття.

"Маю визнати, що частково це злість. Але й радість, звичайно, і радість перемагає злість", - так описав він свій стан.

З 2001 року в Техасі завдяки ДНК-аналізам виправдано вже 41 неправомірно засудженого до різних термінів - це більше, ніж у будь-якому іншому штаті. При цьому Дюпре-молодший провів у в'язниці більше часу, ніж будь-хто інший зі звільнених техасців.

Тепер, як кажуть в американській громадській організації "Проект невинуватість", варто очікувати, що і Масинджилл теж буде виправданий у справі про пограбування.

Правда, він сидить ще і за іншим, не пов'язаним з першим, вироком за зґвалтування.