Тест

Міносвіти запровадило письмові "іспити" для 5-8 класів

Відповідний наказ Міністерства освіти і науки, молоді та спорту № 141 від 16 лютого опублікований на офіційному веб-сайті відомства. До нього також додається лист № 1/9-151 від 4 березня.

Варто відзначити, що вперше для учнів не випускних класів результати такого тестування відобразяться на підсумкових оцінках за другий семестр (раніше тестування проходили лише учні 9 та 11 класів) і не виключено, що в майбутньому тестування може бути трансформовано в щорічні "іспити", пише ZN.UA.

Зокрема, "з метою визначення рівня засвоєння навчального матеріалу", МОН своїм наказом розпорядився провести з 10 по 20 травня поточного року підсумкові контрольні роботи за вищевказаними предметів.

Роботи повинні бути перевірені протягом п'яти днів, тобто результати тестів стануть відомі до 25 травня (у подальшому вони будуть передані до місцевих управлінь освіти). При цьому в наказі не вказується, хто і де саме буде перевіряти роботи, - самі вчителі або незалежні центри.

За результатами контрольної роботи буде виставлена відповідна оцінка по кожному предмету. При цьому в подальшому підсумкова семестрова оцінка буде враховувати оцінку за контрольну роботу.

Згідно з методичними рекомендаціями щодо проведення підсумкових контрольних робіт (додаток до листа МОН № 1/10-600), навчальні заклади визначають не менше ніж п'ятнадцять варіантів для кожного класу (для іноземної мови - не менше десяти). На проведення підсумкової контрольної роботи відводиться 45 хвилин, з іноземної мови - 90 (на окремих уроках).

Наприклад, тести з української мови будуть складатися із завдань трьох типів, що відрізняються за складністю, а з алгебри і геометрії - з чотирьох типів завдань.

Орієнтовні завдання для проведення підсумкових контрольних робіт повинні надійти в місцеві управління освіти до 1 травня.

Приклади тестових завдань вже віддруковані в друкарні "Літера-Друк". При цьому весь тираж потрапив "в одні руки" - його викупило харківське видавництво "Ранок" для подальшої комерційного продажу. Так, книги з варіантами тестових завдань з'являться у вільному продажі буквально через тиждень (наприклад, на київському книжковому ринку "Петрівка").

Як йдеться в наказі МОН, підсумки обробки зведених результатів контрольних робіт будуть враховуватися при розробці нового Державного стандарту базової загальної середньої освіти. Разом з тим, як вважають самі вчителі середніх шкіл, такі контрольні роботи можуть бути введені Міністерством освіти як щорічне тестування для 5-8 класів, яке буде те саме що звичним іспитів.