Тест

Українські жінки працюють нарівні з чоловіками, а заробляють менше

ООН відзначає, що в Україні загострилися проблеми з дотриманням прав жінок і зберігається гендерна нерівність.

Про це заявила заступниця директора представництва Програми розвитку ООН в Україні Олена Панова, виступаючи на відкритті київського форуму "Суспільство рівних можливостей", передає "Німецька хвиля".

За її словами, українські жінки не мають доступу до влади. Тільки 8% жінок представлено в українському парламенті, жодної жінки немає у складі Кабміну.

Крім того, є суттєва різниця в заробітній платі жінок і чоловіків за працю рівної цінності. Жінки працюють за тими ж умовами, як і чоловіки, а отримують на 30% менше грошей. При цьому рівень вищої освіти жінок є однаковим із чоловіками.

Крім того, насильство в сім'ї та торгівля людьми в Україні мають гендерне забарвлення. Понад 90% жертв домашнього насильства і 80% жертв торгівлі людьми - це жінки.

"Дуже часто в Україні жінок змальовують стереотипно, що жінки тут є предметом естетичної насолоди, краси, задоволення, або як машини для виконання хатніх обов'язків. Це не припустимо. Це принижує", - заявила Панова

А заступниця голови Представництва Європейського Союзу в Україні Марія Юркова нагадала, що ЄС виділив Україні 14 мільйонів євро на підтримку гендерних програм, а натомість проблеми рівності між жінками та чоловіками в країні не поліпшуються.

Міжнародні організації стурбовані тим, що в ході адміністративної реформи сфера забезпечення рівності жінок і чоловіків залишилася поза компетенцією уряду: ліквідували відомство, що опікувалося жіночими проблемами.

Міністерство сім'ї, молоді і спорту реформоване в Держслужбу молоді і спорту. І новостворене відомство тепер не займатиметься проблемами сім'ї, гендерної політики, профілактиці домашнього насильства, протидії торгівлі людьми.

А ці питання в Україні зараз надзвичайно актуальні, наголошує Панова.