ЄБРР: "Чорнобильська зона – не те місце, де варто розвивати туризм"

— 19 квітня 2011, 11:07

У Чорнобильській зоні не варто розвивати туризм, вважають у Європейському банку реконструкції та розвитку.

"Я вважаю, що Чорнобильська АЕС, Чорнобильська зона - не таке місце, де варто розвивати туризм", - сказав керівник Управління ядерної безпеки ЄБРР Вінс Новак в інтерв'ю Радіо "Свобода".

"І взагалі: питання розвитку якоїсь діяльності у Чорнобильській зоні залежить не лише від здорового глузду урядовців чи бізнесменів, а від рівня радіаційного забруднення довкілля. Врешті-решт, враховуючи радіаційне забруднення Чорнобильської зони, кожна людина сама повинна вирішувати, чи воліє вона її відвідати", - додав він.

За словами Новака, "персонал Чорнобильської зони достатньо компетентний, щоб підказати людям, чи варто їм їхати у зону".

"Я можу розповідати про Чорнобиль, порівнювати, яким я його бачив 14 років тому - і яким побачив цими днями. Це досі не дуже гарне та безпечне місце. Але воно виглядає значно безпечнішим, ніж раніше", - визнав представник ЄБРР.

"Тож у своїх матеріалах, запропонованих учасникам конференції (у Києві), я і пишу про Чорнобильський досвід: як українці, іноземні фахівці разом напрацьовували досвід безпечного виведення атомної електростанції з експлуатації, забезпечення контролю за процесами, що відбуваються усередині зруйнованого реактора", - зазначив Новак.

"Не менш важливим є досвід роботи на станції та довкола неї людей, як і досвід підготовки конструкцій нового "Укриття". Бо ж раніше вважалось, що у Чорнобилі безпечна праця неможлива", - сказав він.

Новак зазначив, що міжнародні донори витратили понад 800,5 мільйонів євро на подолання наслідків Чорнобильської катастрофи та забезпечення безпеки українських ядерних реакторів, але цього замало.

Побудова нового сучасного укриття на Чорнобильській АЕС та побудова сховища для ядерного палива потребують понад 300 мільйонів євро.

"Європейський банк реконструкції та розвитку - основний менеджер, який керує фінансовими потоками, що надходять на Чорнобильські проекти від донорів. Таких донорів понад 30, це як окремі держави, так і міжнародні інституції", - зазначив Новак.

"Головних Чорнобильських проектів насправді два: це - побудова нового сучасного укриття на АЕС і залучення фінансування та технологій для покращення та модернізації системи ядерної безпеки; ідеться, серед іншого, про побудову сховища для ядерного палива біля ЧАЕС. Міжнародні донори, учасники нинішньої конференції у Києві, підтверджують наміри здійснити ці проекти, надалі їх фінансувати.", - додав він.

Європейський банк - один із ініціаторів проведення міжнародної конференції до 25-річчя Чорнобильської катастрофи, яка проходить у Києві 19 квітня.

Реклама:

Головне сьогодні