Тест

Сучасна молодь - яка вона?

Сучасна молодь України, Росії, Казахстану та Польщі у своїй більшості пишається своїм громадянством, вважає корупцію найбільшою проблемою країни, в якій вони живуть, майже всі вільно володіють англійською мовою та практично не відвідують театри.

Про це свідчать дані міжнародного дослідження "Студенти. Образ майбутнього", що провів Інститут Горшеніна.

Так, виявилося, що вищий рівень патріотизму спостерігається серед казахської та російської молоді. Втім, у всіх країнах, де проводилося дослідження, відзначено високий рівень зацікавленості студентів суспільно-політичним життям.

Сьогоднішня молодь готова брати активну участь у політичних процесах, для того, аби бути почутою владою. Перш за все, молодих людей цікавить участь у дебатах з політиками, участь у демонстраціях, мітингах та інших вуличних акціях, голосування на виборах, членство у політичних партіях, підписання петицій, звернень.

Цікаво, що Польська і Казахська молодь вважає голосування на виборах - найбільш важливим фактором, для того аби бути почутим. Українці ж і Росіяни найбільш ефективним методом вважають участь у демонстраціях та мітингах, а також участь у дебатах з політиками.

Найважливішою проблемою власної держави, респонденти всіх країн назвали корупцію та хабарництво, економічний розвиток та політичну нестабільність. В іншому ж, актуальність цих чи інших проблем варіюється в залежності від політичної ситуації в країні та місцевих соціально-економічних умов.

Так, половина українських та польських студентів серед основних проблем своєї держави вказали нестабільність політичних умов, у той час як, молодь Росії та Казахстану цієї загрози практично не відчуває.

У якості найважливішої проблеми власної держави, молодь Росії, України та Польщі назвала низький рівень соціальної захищеності та бідність. Для казахських же однолітків, названі проблеми є менш актуальними.

Польські студенти відзначають, що найважливішою проблемою для держави є недостатня увага з боку влади до молодіжної політики, казахські студенти переймаються проблемами освіти, російська молодь стурбована загрозою тероризму, а українська молодь переймається боротьбою із СНІД/ВІЛ.

Що стосується кар'єри, матеріального добробуту, а також любові та дружби, то це - основні показники життєвого успіху для студентів усіх чотирьох країн.

При цьому, матеріальний добробут дещо важливіший для російської і казахської молоді, у той час, як незалежність, свобода і стабільність - більш важливі для польської молоді. Також для більшої частини молодих поляків любов і дружба є синонімами успіху.

Базові моральні орієнтири є однаковими для студентів чотирьох країн. Більшість опитаних вважає категорично неприйнятними вживання наркотиків, торгівлю людьми та аборти.

Цікаво, що казахські студенти засуджують алкоголізм та дошлюбні статеві стосунки. Польська молодь спокійно сприймає одностатеві шлюби та проституцію, проте категорично засуджує подружню зраду та евтаназію.

Українська молодь виступає проти сімейного насильства, відмови від новонародженого та торгівлі людьми.

Найбільш допустимими більшість респондентів вважає найбільш допустимим громадянський шлюб, нецензурну лайку, дошлюбні статеві відносини, розлучення, дрібні злодійства й ухилення від сплати податків.

Не дивлячись на те, що більшість респондентів вважає себе патріотами, сучасна молодь все ж таки мріє вчитися за кордоном. Так, українці та казахи мріють вчитися у Великобританії або США. Втім, росіяни та поляки вибирають навчання у власній країні.

Основними джерелами доходу переважна більшість респондентів назвала допомогу батьків. Крім того, близько 60% українських та казахських студентів отримують стипендію. У Росії та Польщі цей показник майже в півтора рази нижчий.

Цікаво, що третина студентів також підробляють. Вони поєднують навчання та роботу, щоб покрити свої поточні витрати. Така мета у третини опитаних з України, Казахстану, Росії та Польщі.

Також близько третини молодих людей підробляють, щоб оплачувати власні розваги. Виключення становить Казахстан, де найпопулярнішим є стимул працювати паралельно з навчанням, щоб допомогти своїй родині (більше третини) і оплатити своє навчання (14,3%).

Майже для третини українських, російських, казахських та польських студентів важливою є самореалізація і гарний колектив.

В цілому, сучасній молоді не вистачає коштів на життя, якщо мова не йде про придбання цінних речей.

Найбільш забезпеченими себе вважають казахські студенти - чверть зазначила, що їхня родина не відчуває матеріальних труднощів, у той час як серед українських та російських опитаних аналогічний показник коливався на рівні 7%, серед польських студентів - усього 2,5%.

У вільний час молодь, в основному, зустрічається з друзями. На другому місці - комп'ютерні ігри та Інтернет. Приблизно половина проводить вільні години біля монітору.

Також серед студентів поширеним є прослуховування музики, читання, прогулянки, перегляд телевізора та заняття спортом.

А ось до такого мистецтва як театр у молоді ставлення досить прохолодне - п'ята частина респондентів не відвідує його зовсім, інші - досить рідко, кілька разів на півроку (Україна, Казахстан) або ж раз на кілька років (Росія, Польша).

Що стосуэться літературних вподобань, то сучасну українську молодь найбільше цікавить класична література, детективи та любовні історії. Росіяни надають перевагу також класичній літературі, фантастичним подорожам та любовним історіям.

У польської молоді на першому місці розташувалися любовні історії та історичні романи, а потім йдуть детективи та фантастичні подорожі. Найбільше ж любить любовні історії казахська молодь (53,2%), а також історичні романи та класичну літературу.

Улюбленим жанром у кіно, молодь всіх чотирьох країн назвала комедії.