Найвідоміші в історії пророки Апокаліпсису

За словами проповідника Гарольда Кемпінга, день 21-го травня 2011-го року має стати початком кінця світу. Однак, це є не перший прогноз Кемпінга, та й сам євангеліст - далеко не перший в історії провісник Судного дня.

Із десятьма найвідомішими провісниками Апокаліпсису, що наганяли жах на людей та змушували їх рахувати дні до загибелі світу, знайомить журнал Time.

Чи не найвідомішим лжепророком з історії людства можна вважати американця Вільяма Міллера. Друге пришестя Христа, під час якого Землю поглине вогняний вир, за його підрахунками, мало відбутися між 21-м березня 1843-го та 21-м березня 1844-го року.

Цю звістку Міллер розповсюджував у людних зібраннях зовсім на сучасний манер - за допомогою плакатів, проспектів тощо.

Близько 100 тисяч нажаханих міллерітів порозпродували своє майно та рушили в гори, аби чекати там на кінець світу.

Коли ж він так і не настав, Міллер переніс дату Апокаліпсису на 22-е жовтня, втім, і це обернулося для його послідовників так званим "Великим розчаруванням".

Євангеліст Гарольд Кемпінг, який нині обіцяє кінець світу 21-го травня, вже не вперше робить прогнози з цього приводу.

Так, у 1992-му році ним була опублікована книга з назвою "1994?", в якій говорилося про друге пришестя Христа на Землю в 1994-му році. Підрахунки Кемпінга, які він проголошував "на 99,9% вірними", базувалися на числах, знайдених ним у Біблії.

Гарольд Кемпінг

Однак світ не загинув у 1994-му, не сталося цього й 31-го березня 1995-го - в день, на який "пересунув" цю подію згодом Кемпінг.

"Я наче хлопчик, який кричить "вовк" знов і знов, а вовк не приходить. Це мене не бентежить", - заявив проповідник у 1995-му виданню Cronicle.

Рік 2012 для багатьох людей не обіцяє нічого доброго. Чи то слід очікувати настання Нової ери, що означатиме фізичну та духовну трансформацію людства, чи то й узагалі зіткнення Землі з чорною дірою чи планетою Нібіру.

Найпопулярнішою теорією є справдження сценарію стародавнього календаря цивілізації майя. За ним, як відомо, четвертий світ, у я кому ми живемо, завершить своє існування 21-го грудня 2012-го року.

Календар Майя

Ця теорія свого часу навіть надихнула кіномитців на створення фільму-катастрофи з відповідною назвою - "2012".

28-го лютого 1963-го року мешканці північно-західної частини штату Аризона спостерігали, як "надзвичайно прекрасна й загадкова хмара" рухається над пустелею. Того ж дня пастор Вільям Брахам оголосив про свою зустріч з сімома янголами, що розкрили йому справжнє значення Семи печаток з Книги одкровень.

Звернувшись до своєї пастви, Брахам сповістив про пришестя Христа, призначене на 1977-й рік.

Вільям Брахам

Однак, сам пророк не дожив до цієї дати. В грудні 1965-го року його життя обірвалося з вини п'яного водія вантажівки.

У 1530-му році група анабаптистів під керівництвом кравця Яна Бокельсона захопила німецьке місто Мюнстер, проголосивши його Новим Єрусалимом.

Себе Бокельсон назвав "Месією останніх днів", завів собі багатьох дружин, надрукував монет із тематикою кінця світу та загалом перетворив на пекло життя городян.

Анабаптисти протрималися в Мюнстері до 1535-го року, коли місто на витримало облоги. Геніталії Бокельсона, за деякими відомостями, було пришпилено до міських воріт.

Шанувальникам християнського сіоніста й письменника Хела Ліндсея довелося кілька разів змінювати дати кінця світу в своєму календарі. В своїй книзі "Велика планета Земля, яка загинула" автор передрік, що це станеться до 31-го грудня 1988-го року. Серед причин загибелі людства Ліндсей називав ядерну війну, комуністичну загрозу та відновлення Ізраїля.

Ліндсей популяризував такий літературний жанр як пророцька книга. Дещо доробивши його теорію, колишній інженер NASA та дослідник Біблії Едгар Візнант опублікував власну книжку "88 причин, чому вознесіння відбудеться в 1988", яка розійшлася 4,5 мільйонами екземплярів.

Хел Ліндсей

Згодом Візнанту довелося марно переносити друге пришестя на 1989-й, тоді на 1993-й і згодом на 1994-й рік.

Від дня 1 січня 2000-го року чимало хто очікував катастрофи людської популяції, залежної від комп'ютерів. Утім, глобального комп'ютерного колапсу не відбулося, а найсерйознішими негараздами цього дня, крім масового похмілля, стали збої в роботі атомних станцій у Японії та зникнення сигналу з американських розвідувальних супутників.

Група, що називала себе "Галузь Давидова" в 1993-му році таки дочекалася свого власного Армагедону в масштабах "Маунт Кармел центрі" в штаті Техас.

Сектанти, очолювані Девідом Корешем, були озброєні. Влада одержувала тривожні сигнали про наругу над жінками та дітьми, яка коїться в "Галузі Давидовій". Облога будівлі тривала 50 днів, після чого вояки ФБР пішли на штурм. Що стало причиною пожежі, в якій закинув сам Кореш та десятки його прибічників, досі остаточно не встановлено.

Девід Кореш

Засновника "Спільноти Сіонської сторожової вежі", яка згодом трансформувалася на організацію Свідків Ієгови, звали Чарльз Тейз Рассел. Спершу він передрік пришестя Христа в 1874-му, тоді в 1914-му. Початок Першої світової війни він розцінив як ознаку наближення Армагедону та "Кінця язичницьких часів".

Число "666" у християнських традиціях має значення "знаку звіра". Тож не дивно, що з наближенням 1666-го року європейців почало лихоманити. На додачу, за рік до того чума забрала життя близько 100 тисяч людей, що також було витлумачено як ознаку наближення кінця світу.

Велика лондонська пожежа

2-го вересня 1666-го року вогонь вирвався з пекарні на лондонській вулиці Пуддінг Лейн, з нього почалася Велика лондонська пожежа. В ній згоріло 13 тисяч будівель, проте загинуло менше 10 людей, хоча кінець світу вона й справді дещо нагадувала.

Фото з aurora.edu, telling-secrets.blogspot.com, wmb1.com, tsgila.com, mayax.ru, komindia.com

Реклама:

Головне сьогодні