Знаменитий письменник засудив Японію за забуття уроків Хіросіми і Нагасакі

— 10 червня 2011, 17:19

Найвідоміший у світі сучасний японський письменник Харукі Муракамі вважає, що аварія на АЕС "Фукусіма-1" стала наслідком колективної помилки його співвітчизників, які забули про Хіросіму і Нагасакі в гонитві за "ефективністю і зручністю".

Муракамі заявив про це в Барселоні на церемонії вручення Міжнародної премії Каталонії, якою його нагородив уряд цієї автономної іспанської провінції, повідомляють у п'ятницю Вести.ру з посиланням на токійські ЗМІ.

"Після Хіросіми і Нагасакі ми повинні були постійно говорити" ні "ядерної енергії. Однак ми своїми руками повторили помилку", - сказав письменник.

Японія, нагадав Муракамі, на державному рівні проводила політику ядерної енергетики, проголошуючи її "високоефективною системою вироблення електрики". У результаті країна постійних землетрусів вийшла на третє місце в світі за кількістю АЕС, а ті, хто висловлював сумнів у такому підході, "були відкинуті на задвірки як нереалістичні мрійники".

"Зараз ми повинні сконцентрувати весь свій інтелект, щоб на національному рівні знайти заміну атомної енергії. Тільки так можна взяти на себе колективну відповідальність за жертви Хіросіми і Нагасакі. Не треба боятися мрії. Не можна, щоб нас як стадо вічно поганяли шкідливі собаки, яких звуть "ефективність" і "зручність", - підкреслив Муракамі.

Міжнародна премія Каталонії присуджується за вагомий внесок у розвиток культурних, наукових і людських цінностей. Харукі Муракамі вже повідомив, що направляє грошовий еквівалент цього призу, 80 тисяч євро, у фонд допомоги жертвам останнього стихійного лиха і аварії на АЕС "Фукусіма-1".

Муракамі вважається одним з постійних претендентів на Нобелівську премію з літератури. Майже всі роботи Муракамі стали міжнародними бестселерами. Романи "Полювання на овець", "Норвезький ліс", "Хроніки механічного птаха", "Кафка на пляжі" перекладені майже 40 мовами світу.

Реклама:

Головне сьогодні