Німці й французи посварилися через фуа-гра

— 28 липня 2011, 14:00

Між Францією і Німеччиною розгорівся черговий дипломатичний скандал. Причиною конфлікту стала французька страва фуа-гра.

Як повідомляє Інтерфакс-Україна, керівництво продовольчої виставки Anuga 2011, яка проводиться в німецькому місті Кельні, заборонило французам виставляти свій всесвітньо відомий делікатес, що розлютило виробників фуа-гра.

Причина проста: організатори вважають жорстоким насильно відгодовувати качок і гусей задля приготування фуа-гра із збільшеною до 10 разів печінки. Утім, у Франції закон дозволяє виробництво фуа-гра як "частини культурної і гастрономічної спадщини країни".

Гнів французів викликаний тим, що німці самі споживають понад 170 тонн цього делікатесу в рік, незважаючи на те, що виробництво фуа-гра заборонено в Німеччині.

Організатори виставки не допустили фуа-гра до участі, швидше за все, під тиском товариств захисту прав тварин, однак це не заспокоює французьких виробників фуа-гра, чиє невдоволення призвело до дипломатичного скандалу між країнами.

У середу міністр зовнішньої торгівлі Франції П'єр Лелуш викликав посла Німеччини в Парижі і закликав через нього німецький уряд "надати більш дієвий вплив на організаторів виставки і змусити їх дотримуватися європейських законів".

До того ж французи звернулися до всіх організацій із захисту тварин, доводячи, що вони не порушують прав наших братів менших, виробляючи фуа-гра.

Проте захисники прав тварин стверджують, що всього лише 10% французьких виробників фуа-гра дотримуються нового закону Євросоюзу, що забороняє вирощувати птахів у клітках, де вони не можуть повністю розправити свої крила, щоб їм дихалося легше.

Виробники фуа-гра вже закликали всіх французьких учасників бойкотувати виставку в Кельні, якщо їм все-таки не дозволять виставляти фуа-гра, а також заявили, що "забороняти фуа-гра на німецькій виставці це те ж саме, якби німецькі сосиски потрапили під заборону у Франції".

Реклама:

Головне сьогодні