Планкінг по-українськи: без екстриму, але з синяками. Фото

Якщо ви на вулиці побачите хлопця, який застиг, лежачи вниз головою на землі, або ж дівчину, яка балансує на животі з витягнутими вперед руками і ногами на рекламній вивісці - не дивуйтесь! Це послідовники нового молодіжного руху під назвою "планкінг".

Заснований британцями Гаррі Кларксоном і Крістіаном Ленгдоном ще в 1997 році, піку популярності рух набув у Великобританії лише рік тому. Тоді світ облетіла звістка про те, як семеро лікарів та медсестер оштрафували за планкінг в робочий час в Вестернській лікарні. Сьогодні ж цей рух давно покинув межі Великобританії й набув популярності в Південній Кореї, де таке захоплення назвали "вдай мертвого". У Франції розвага отримала назву "на животі", а в Австралії використовували термін "екстремальне лежання".

Стати планкером доволі просто: достатньо лягти лицем до землі, обов'язково лежати на животі і випрямитися, як дошка. І найголовніше - сфотографуватись у такій позі у найнепередбачуванішому місці й завантажити фото до соціальної мережі.

Фото-креатив - лише в горизонтальному положенні

В Україні планкінг з'явився близько півроку тому, втім в нашій країні вже налічується чимало послідовників цього молодіжного руху.

"Ми з другом перший раз побачили, що таке планкінг у Празі. Познайомились з місцевими хлопцями, поцікавились, чим вони займаються. Коли вернулись до Києва, знайшли багато інформації про планкінг в інтернеті й вирішили, що можна й собі спробувати, - розповів "Українській правді. Життя" планкер Андрій Адушкін. - Найчастіше фотографуємось в центрі Києва. Це все дуже спонтанно, тому більшість фотографій робиться на телефон. Зараз наших однодумців вже близько півсотні".

Як запевнив Андрій, планкінг - це не спорт і він не має чітких правил. Відповідно, вже виникають такі напрямки, як вертикальний планкінг (фото вниз головою, підпираючись руками), офісний планкінг (фото в горизонтальному положенні на моніторах комп'ютерів у межах офісного приміщення, наприклад) чи водяний планкінг (фото під час стрибку у воду в конкретній позі). Втім, українські планкери консервативні й фотографуються лише лежачи на животі.

"Вікових, та й будь-яких обмежень в принципі у нас не має. Наймолодший планкер - семирічний син знайомої, йому таке заняття дуже подобається!", - додає Андрій Адушкін.

"У нас немає фото, небезпечних для життя"

"Перше своє фото згадувати смішно! Ми з хлопцями випили пива і сфотографувались, зависнувши горизонтально між двома столами, - пригадує у розмові з "Українською правдою. Життя" планкер Ярослав Зорка. - Потім вже займались цим більш серйозно. У нас вже є ціла серія фотографій з Києва, де ми фотографувались на вивісках магазинів, дорожніх знаках, козирках, рекламних щитах... Нас цікавлять фото в таких місцях, де їх не може зробити звичайний перехожий".

Часто планкери виходять на "фотополювання" ввечері й вночі, щоб менше привертати до себе увагу перехожих, адже не всі розуміють таке захоплення. "Є багато неадекватних людей. Часто, коли нас бачать, просто крутять пальцем біля виска або сміються, - каже Ярослав. - Але є й такі, яким планкінг дуже подобається. Правоохоронці інколи цікавляться, що це ми робимо, але ми це питання вивчали - жодним чином закон не порушуємо".

До слова, щоб займатись планкінгом потрібна хоча б мінімальна фізична підготовка, адже для фото в горизонтальному положенні треба випрямити й напружити все тіло.

"Так, інколи буває фізично важко, - зізнається "нам планкер Тимур Соловйов. - Наприклад, лежати на вузькій дошці, або на двох поручнях, торкаючись їх лише грудьми та гомілками. Чи вигинатись, лежачи тільки животом на стовпі". Окрім того, планкерам завжди потрібно зберігати холодний розум.

"Вже був перший смертельний випадок в Австралії. Молодий хлопець робив планк на балконі й зірвався, - каже Ярослав Зорка. - Але у нас не було фото, небезпечних для життя. Максимальна травма - це синяк. Окрім того, варто пам'ятати, що в планкінгу задіяні дві людини. Той, хто фотографує, має контролювати планкера".

Планк у маси

На сьогодні в українських планкерів багато ідей. Зокрема, ціль створити перший український клуб планкерів. Також хлопці вже придумали розважальну програму до Євро-2012.

[L]"У нас недавно виникла ідея організувати так звані "планкінг-тури". Це поєднання екскурсій і планкінгу. От, показали туристам якісь цікаві місця у Києві і ось вам веселе фото на пам'ять!", - ділиться планами Ярослав.

Також хлопці поділились з "Українською правдою. Життя" своїми творчими задумами.

"Цікаво було б організувати "масовий" планк в якомусь людному місці, - каже Тимур Соловйов. - Щоб у ньому взяло участь якнайбільше людей! Як показує практика, люди, бачачи планкерів, також лягають на землю, роблять це разом з нами. Це ж не важко! Також хочеться ще попрактикуватись у "верхотурному" планку, коли ти фотографуєшся високо над землею. Він звичайно, менш безпечний, але виглядає дуже ефектно!".

Фото надані Андрієм Адушкіним та Тимуром Соловйовим

Реклама:

Головне сьогодні