Харківська міні "Асканія-Нова" під загрозою зникнення

— 29 серпня 2011, 14:30

Як розповідає голова екологічної групи "Печеніги" Сергій Шапаренко, якого цитує Deutsche Welle, оскільки останні роки територія навколо Печенізького водоймища масово забудовується віллами, диким тваринам не лишилося місця.

"Їм ніде вирощувати потомство. І сюди, на цей "шматок затишку", від браконьєрів сховався бобер, сіра та біла чапля знайшли місце для гнізд, деякі дикі качки та лебеді. Але найцікавіше те, що у штучно створених озерах з'явилася рідкісна істота - предок риб, з присоскою замість щелепи - мінога. А вона водиться тільки у по-справжньому чистій воді, та в Україні ії складно знайти", - каже Шапаренко.

У червні на територію розплідника вдерлися невідомі, які вигнали усіх співробітників на підставі документів про придбання в одного з харківських інститутів напівзруйнованих будинків колишньої турбази.

Майже одночасно з цим з'явився висновок Вовчанської районної прокуратури стосовно того, що земля була передана в оренду підприємству Оршанського - "Монтаж-електро" "із порушеннями законодавства, оскільки земельну ділянку не було вилучено зі складу державного лісового фонду".

Місцева селищна рада задовольнила протест прокурорів, та скасувала рішення своїх колег 20-річної давнини. А підприємець Оршанський з цього моменту не зміг заходити на "свою" територію, та хоча б годувати тварин.

Екологи ретельно вивчили документи та впевнені, що покупці будинків турбази діяли незаконно.

"Ще в радянські часи вони існували напівофіційно. Їх не можна було будувати. Це природоохоронна зона водоймища, тому і документи на них отримати неможливо! Це чисте рейдерство", - каже голова екологічної групи "Печеніги" та вважає, що прокуратура має порушити кримінальну справу за фактом захоплення.

Також екологи звертають увагу прокуратури на те, що підприємство "Монтаж-електро" отримало оренду "на абсолютно законних підставах": "Зміни до Лісового кодексу були внесені пізніше. І ось по ньому підприємство, маючи документ на оренду землі, мало б отримати право на лісокористування. Тому, у всіх, хто брав землю у 90-х роках, згідно із сучасним законодавством, є помилки та огріхи", - каже Шапаренко та вважає, що документи і на землю, і на сам розплідник, треба привести у відповідність до нового законодавства.

Нині директор "Монтаж - електро" намагається в суді поновити свій договір оренди. "Є роз'яснення Конституційного суду, що без згоди користувачів такий договір селищна рада не може скасовувати", - каже Оршанський.

У позові підприємець вимагає відшкодування своїх витрат, якщо землю в нього остаточно відберуть: "Хай призначають експертизи. Вони мають мені сплатити все, що я витратив", - каже підприємець. Юрій Оршанський стверджує, що за 15 років вклав в облаштування території парку та розведення тварин декілька мільйонів доларів.

Реклама:

Головне сьогодні