Тест

Винищення бездомних собак в Україні: де межа?

4 жовтня увесь світ відзначає День захисту тварин. Ця дата започаткована в день пам'яті Святого Франциска Ассизського, що помер 4 жовтня 1226 року. Релігійний мислитель і філософ проповідував любов до всього живого на землі й закликав не заподіювати шкоди тваринам, завжди виступаючи на їхній захист.

Сьогодні захистити бездомних собак просять українські зоозахисники, заявляючи, що життя тварин у нашій країні нічого не варте, а перед Євро-2012 без кровопролиття не обійдеться.

Найгірша ситуація - на Донбасі

Звісно, сьогодні питання захисту тварин в Україні нероздільно пов'язане з проведенням в Україні чемпіонату з футболу Євро-2012, який пройде влітку наступного року. За найстрашнішими прогнозами, до чемпіонату вулиці Києва, Львова, Харкова та Донецька "очистять" від чотирилапих безхатченків.

"Сьогодні найгірша ситуація зі знищенням безпритульних тварин спостерігається на Луганщині, Донеччині і в Харківській області. Ось там дійсно вбивають собак, - розповів "Українській правді. Життя" директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко. - Знаю, що в місті Лисичанськ у Луганській області навіть діє установка по спалюванню собак".

Дійсно, за даними екологів, в місті вже другий рік діє крематорій на колесах. Тортури над тваринами періодично припиняються, а потім знову поновлюються, відзначають зоозахисники, пов'язуючи таку жорстоку розправу над тваринами з проведенням футбольного чемпіонату.

У Харкові ситуація не краща. Втім, тут до Євро-2012 планують відкрити притулок для півтисячі бездомних тварин. Про це 14 вересня під час засідання комісії Харківської міськради з промисловості, економічного розвитку і власності повідомив директор Департаменту житлового господарства Роман Нехорошков.

Собак труять протитуберкульозними "вітамінками"

Дещо краща ситуація в українській столиці.

"У Києві заступник мера зрозумів зоозахисників і врахував наші вимоги, серед яких, зокрема, - заміна директорів всіх комунальних підприємств Києва, що займаються бездомними тваринами: "Притулок для тварин", "Центр ідентифікації тварин" і "Ветеринарна лікарня"", - розповіла нам президент Київського товариства захисту тварин, президент Всеукраїнської асоціації зоозахисних організацій України Ася Серпінська.

Втім, за словами Асі Вільгельмівни, в Києві досі є багато випадків отруєння тварин. "Якщо раніше собак труїли страхініном, то сьогодні використовують людський препарат ізоніазид. Він вільно продається у аптеках і коштує копійки, - розповідає жінка. - І молодь розважається: на окремих сайтах дають один одному поради, де собаки, як труїти, в який час. Страшні протитуберкульозні таблетки вони називають "вітамінками".

Останній гучний випадок отруєння собак у столиці стався біля Ботанічного саду. Сьогодні там будується готель до Євро-2012, відтак невідомі вирішили жорстоко розібратись зі зграєю стерилізованих безхатченків, які там проживали.

"Близько десяти собак помирало на очах у людей страшною смертю", - каже пані Ася.

Зоозахисники довго ламали голову, яку першу допомогу можна надати тварині, що помирає від ізоніазиду. І все ж знайшли вихід.

"Знайома фтизіатр з Одеси розповіла, що нейтралізує дію цього протитуберкульозного препарату. Потрібно вколоти собаці кілька кубиків вітаміну B6, - каже Ася Серпінська. - Я сама стала свідком того, як це допомогло одній собаці. Тепер наші волонтери завжди мають в кишені кілька кубиків B6".

Скільки ж у Києві всього покинутих напризволяще чотирилапих безхатченків перебуває під прицілом кривдників, можна лише здогадуватись. За словами пані в Асі, в українських містах ніхто й ніколи не вів облік бездомних тварин, за винятком самих волонтерів. Так, лише у Святошинському і Дніпровському районах Києва нарахували 400 собак.

На днях у Київській міській державній адміністрації лідерам зоозахисних організацій роздали проект Програми гуманної регуляції кількості безпритульних тварин у місті на наступні чотири роки.

"Це не буде знищення тварин, це буде ціла низка заходів. Зокрема до Євро-2012 планується побудувати притулок в Дарницькому районі Києва, - сподівається Ася Серпінська. - Нам сказали прямо: територія в радіусі півтора кілометра навколо Олімпійського стадіону має бути очищена від собак. Частину відвезуть в Бородянку, частину - в новий Дарницький притулок".

Проблема бездомних собак у Львові не вирішується

У Львові ж програма є, а коштів на її реалізацію - немає.

"У нашому місті є дві великі проблеми. Перша полягає в тому, що ще в 2008 році Львівська міська рада прийняла програму по гуманному контролю за чисельністю тварин. Це означало, що собаку забирають з вулиці, стерилізують, чіпляють спеціальні кліпси на вуха і випускають на волю. Агресивних піддають евтаназії, - розповів нам президент Західно-українського товариства захисту тварин, ветеринар Андрій Курач. - Але на цю програму немає фінансування, відтак єдине комунальне підприємство, яке цим законно займається - ЛКП "Лев" - цього не робить".

За словами нашого співрозмовника, міська влада навіть не виділяє кошти на медикаменти, які використовуються для стерилізації. З ситуації виходять наступним чином: Західно-українське товариство захисту тварин самостійно замовляє в ЛКП "Лев" цю послугу і оплачує її. Таким чином цього року вже стерилізували близько півсотні кудланів. "Втім, у цілому проблема бездомних тварин у місті до Євро-2012 не вирішується", - констатує пан Андрій.

Як підтвердили "Українській правді. Життя" в самому комунальному підприємстві "Лев", грошей дійсно не вистачає.

"На 2011 рік міська влада виділила нам 200 тисяч гривень, цього ледь вистачає на життя, на вилов собак. А стерилізація проходить лише завдяки Західно-українському товариству захисту тварин, - розповів у коментарі директор ЛКП "Лев" Роман Гарматій. -Вам відомо, що, згідно з 16 статтею Закону "Про захист тварин від жорстокого поводження", в разі неможливості біостерилізації проводиться евтаназія. Ми не хочемо цього допускати".

Друга проблема у Львові - отруєння домашніх і безпритульних собак просто на вулицях міста.

"Є група людей, які об'єднаються на одному сайті й, іменуючи себе вигаданими іменами, описують, як і чим труять собак у місті, - продовжує пан Андрій. - Більше сотні тварин ними вже знищено".

Зоозахисники спеціально звернулись у лабораторію судово-медичної експертизи для проведення дослідження зразків отруєних тварин і отримали підтвердження: тварин таки отруїли ізоніазидом, що за лічені хвилини викликає конвульсії, блювоту і призводить до болючої смерті.

Пан Андрій каже, що можна лише здогадуватись, що штовхає цих людей на таку жорстокість. "Це мотоциклісти, серед них є і мисливці. Вони вважають, що таким чином очищають вулиці міста", - каже він.

"Котів вішають біля притулку на паркан, щоб собаки не роздерли"

За словами Асі Серпінської, держава за всю історію не побудувала жодного притулку. Усі прихистки для тварин створенні та діють за кошти самих зоозахисників, благодійників та спонсорів. Серед найбільших в Україні, де утримується до тисячі безпритульних тварин, пані Ася називає три притулки на Київщині: Гостомельський притулок, "Сіріус" у Ясногородці та притулок у Білгородці товариства захисту тварин "SOS". Також діють невеликі притулки в Одесі та Львові.

Ася Вільгельмівна завідує Гостомельським притулком, що під Києвом. Сьогодні свій прихисток тут знайшло близько півтисячі собак і близько сотні котів.

"До нас в день приносять до семи собак, а кошенят вішають у пакетах на паркан, щоб пси не роздерли, - розповіла "Українській правді. Життя" волонтер Гостомельського притулку Вероніка Шубіна. - На щастя, нам вдається влаштовувати частину тварин у нових господарів".

За словами волонтера, притулок живе лише на допомогу небайдужих людей і спонсорів, а це - пожертви від 50 до 1000 гривень максимум. Також люди часто допомагають речима і медикаментами. "Нерідко дзвонять жителі Києва і жаліються на відстріл собак, - каже Вероніка. - Нещодавно телефонував чоловік, дуже переживав - всю ніч на Троєщині гавкали собаки. Думав, що почався відлов, але обійшлось".

Якщо тварин частенько підкидають у притулки, то в українських зоопарках таких випадків не пригадують. "Нам здебільшого здають тварин. Заздалегідь дзвонять, домовляються і приносять, - розповів нам директор ялтинського зоопарку "Казка" Олег Зубков. - Приносять мавп, шиншил, птахів, пропонують крокодилів. Правда, вже за гроші. А вчора принесли тримісячне левеня".

Закон не захистить?

За словами президента Асоціації зоозахисних організацій України, закон "Про захист тварин від жорстокого поводження" не працює по відношенню до бездомних тварин, лише на їх смерть.

"Стаття 24 цього закону гласить: "Собаки, незалежно від породи, належності та призначення, у тому числі й ті, що мають нашийники з номерними знаками і намордники, але знаходяться без власника на вулицях, площах, ринках, у скверах, садах, на бульварах, пляжах, у громадському транспорті, дворах та інших громадських місцях, вважаються безпритульними і підлягають вилову", а вилов означає смерть", - каже пані Ася. Окрім того, у статті 16 закону йдеться про те, що в разі неможливості застосування біостерилізації собаки підлягають евтаназії.

Втім, завдяки цьому ж закону вже вдалось захистити від відстрілу вовків та зубрів. "Ми вже виграли вісім судів. Останній судовий процес триває з відомством Табачника, яке мало розробити перелік альтернативних методів використання тварин у наукових цілях. Вони цього не зробили, от і судимось", - каже Володимир Борейко.

Також рік тому людина вперше в Україні отримала тюремний строк у чотири місяці за знущання над твариною. За грати посадили 37-річного господаря лайки, який ледве не забив Тайсона до смерті. Як з'ясувалось, собака не виносила запаху алкоголю й відмовлялась їсти, коли господар був напідпитку.

Одного дня чоловік схопив ножа і лопату і помстився за непокору. З дев'ятьма колото-різаними ранами і відрубаним хвостом пес розірвав металевий ланцюг і вирвався на волю. Закривавлений і знесилений Тайсон зміг доповзти до сусіднього двору. Сусідка перев'язала собаці рани і викликала захисників тварин. Вони зібрали необхідні документи і подали заяву до міліції.

Фото 20 Минут, рrovolyn.com