Причини радості: що тішить українців

У нас з'явився привід порадіти: в українців не змінилися цінності, не дивлячись на масу негативних факторів, що мають місце у суспільстві і державі в цілому. На першому місці для українців залишається родина, діти та друзі. Саме ці фактори приносять найбільше радості дорослим у віці понад 18 років.

Згідно з результатами дослідження, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг", родина (66%), діти (53%) та друзі (41%) є основними приводами для радості в українців. Утім, п’ятірку радощів доповнюють ще два, як виявилося, важливих фактори: гроші (31%) та телебачення (27%).

Родина - основний привід для радості українців


Виявилося також, що кожний шостий громадянин отримує радість від домашніх тварин та роботі по дому і господарству. Дещо менше людям приносять радість відпустка/канікули (14%), їжа (13%), секс (13%), кіно (12%), книжки (12%) та інтернет (10%).

Менше 10% опитаних отримують радість від молитви (церкви), шопінгу, співу, занять спортом та перемог улюбленої команди. Менше 5% – від танців, навчання, театру, усамітнення, алкоголю та азартних ігор.

І лише 3% опитаним нічого не приносить радості в житті.

Зазначимо, що у порівнянні із аналогічним дослідженням, проведеним два роки тому, пріоритети майже не змінилися. Так само як і сьогодні, на першому місці знаходилася родина (понад 60%), на другому – діти (47%), на третьому – друзі (37%), на четвертому перегляд телевізора (32%), на п’ятому - гроші (27%).

Тоді майже 20% отримували радість від спілкування з природою, а кожен шостий українець радів подорожам. 13% опитаних раділи від ведення домашнього господарства, а 10% - від домашніх тварини.

Варто зазначити, що два роки тому, всього 10% українців раділи від сексу. Цього ж року ситуація змінилася. Ще три відсотки почали отримувати від цього задоволення.

Динаміка радості українців

Разом з тим, за два роки значно збільшилась кількість людей, які відчувають радість від усамітнення – сьогодні таких вже 5%.

Окрім того, виходить так, що за два роки люди почали відчувати радості від телевізору менше, а від інтернету більше.

Що стосується регіонального розподілу радісних людей, то найбільш радісними виглядають мешканці Півночі (передусім Києва), Заходу та Центру. Найменш радісними є мешканці Донбасу.

На Заході України, більше за все радіють від родини та дітей, роботи, пісні та молитви (церкви). Як і два року тому молитва (церква) приносить найбільше радості греко-католикам.

Розподіл за регіонами

Мешканці ж Центру, відносно більше отримують радість від днів народження та подарунків, а також хатньої роботи та домашніх тварин. За цими критеріями мешканці Центру дуже схожі до мешканців Півдня, які, крім того, абсолютні лідери за відчуттям радості від перегляду телевізора.

Мешканці Сходу є абсолютними лідерами за відчуттям радості від грошей – тут відносно менше працює приказка. Виявилося, що Схід України – це єдиний регіон, де від грошей радіють більше, ніж від друзів. Разом з тим, тут люблять бувати на природі і значно більше радіють відпусткам та подорожам, ніж в решті регіонів. Також тут радіють від днів народжень і подарунків, від шопінгу та їжі.

Музика, кіно, книжки, театр значно більше приносять радості мешканцям Півночі (передусім Києва).

Проте, родина виявилося однаково важливою, як для мешканців міст, так і для мешканців сіл. Водночас, друзі, гроші, подорожі, книжки та інтернет більше захоплюють городян, а діти, подарунки, хатні справи, церква та пісні – мешканців сіл.

Очима чоловіків і жінок
Звичайно ж, різняться і приводи для радості у жінок та чоловіків. Так, якщо жінки радіють від родини, дітей, подарунків, хатніх справ та домашніх тварин, книжок, театру, шопінгу, співу пісень та молитов, чоловіків цікавлять друзі, гроші, робота, телевізор, їжа, інтернет, зайняття спортом та перемоги улюблених команд, алкоголь та азартні ігри.

Як і два роки тому секс значно більше радості приносить чоловікам, ніж жінкам.

Секс значно більше радості приносить чоловікам, ніж жінкам

Прикро, але з віком люди починають все менше відчувати радості. Чим старші люди, тим менше вони відчувають радості від друзів, грошей, подорожей, музики, кіно, сексу, шопінгу, танців, спорту.

Чим старше люди, тим менше вони радіють дню народженню. Водночас їм все більше приносить радість хатня робота та господарка, телевізор, церква. Тим не менше старші люди радіють книжці більше, ніж молодь.

Розподіл за віком

Люди середнього віку більше інших радіють від усамітнення, від того, що дарують подарунки, від книжки, театру та спілкування з природою. Також їм більше інших приносить радість робота.

Як і два роки тому молодь продовжує менше інших радіти дітям та родині, водночас значно більше інших радіє друзям, отримує радість від музики, подорожей, інтернету, кіно, сексу, танців, спорту.

Вибіркова сукупність дослідження склала 2000 респондентів. Дослідження проводилося методом формалізованого інтерв’ю.

У ньому брали участь мешканці Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Рівненської, Тернопільської, Чернівецької, Вінницької, Кіровоградської, Полтавської, Хмельницької, Черкаської, Київської, Житомирської, Сумської, Чернігівської, Одеської, Херсонської, Миколаївської, Дніпропетровської, Запорізької, Харківської, Донецької, Луганської областей, а також жителі Києва, Севастополя та Криму.

Фото zoomi.com.ua, zdoroviymir.com.

Реклама:

Головне сьогодні